Dýně je královnou podzimu, často se však její využití smrskne na vaření krémové polévky. Přitom je to velmi variabilní surovina, s kterou se dá v kuchyni přímo kouzlit. Nechte se inspirovat zajímavými recepty, které rozšíří rodinný repertoár.
Originální nápady, jak využít v kuchyni dýni naslano i nasladko
Dýně jsou prostě báječné. Na zahrádkách se chovají mírně rozpínavě, ale nakonec se vám za to odmění úrodou plodů, které při správném skladování vydrží klidně až do jara. Jejich příjemnou, lehce nasládlou chuť si tak můžete užít dosytosti.
V nabídce obchodů i speciálních dýňových farem lze koupit mnoho různých odrůd. Nejpopulárnější je asi dýně hokaido, která má oproti jiným druhům velkou výhodu v tom, že se nemusí loupat, její slupka vařením či pečením krásně změkne. Ostatní tykve je potřeba oloupat nebo po upečení vydlabat, slupka je i po tepelné úpravě tvrdá. Přesto nezatracujte ani tyto odrůdy, skvělá je dýně máslová, muškátová nebo třeba dýně špagetová, která po upečení vytváří jemná vlákna, která se dají použít místo těstovin.
Polévka je grunt
Nejoblíbenějším způsobem zpracování dýní je příprava krémových polévek. Dýně sama o sobě má jemnou, lehce nasládlou a spíše mdlou chuť, proto jí sluší výraznější dochucení, které dodá šmrnc. Báječně se k ní hodí zázvor, česnek, citrusová šťáva, kari pasta, chilli, na zjemnění se používá smetana nebo kokosové mléko. Nezapomeňte ani na bylinky, hodí se tymián, koriandr, citronová tráva.
Připravte základní jednoduchou dýňovou polévku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Curry a kari
Dýně je velmi oblíbená i při přípravě různých asijských curry. V thajských receptech se kombinuje s různými kari pastami a dalšími druhy zeleniny, výslednou chuť zjemňuje kokosové mléko. Perfektně však zapadá i do indických pokrmů s kari kořením, kde se často potkává například s cizrnou či květákem. Hřejivá jídla během podzimu a zimu stojí za zařazení do našeho jídelníčku.
Dobroty z trouby
Jednou z oblíbených úprav dýně, stejně jako další podzimní zeleniny, je pečení v troubě. Při této úpravě zelenina získá lehce kouřovou a jakoby oříškovou příchuť díky tomu, že při vyšší teplotě cukry v ní obsažené zkaramelizují. Pečenou dýni servírujte jako přílohu k masu nebo jako součást teplých i studených salátů. Můžete ji zakomponovat i do zapečených jídel.
Dýňové pečivo
Dýně se často používá také jako přísada při pečení sladkých moučníků nebo slaného pečiva. Pro tento případ nejdříve musíte připravit dýňové pyré, které se poté přidává do těsta. Výsledné pečivo získá na chuti, barvě i vláčnosti. Obdobně se dá rýžové pyré použít i pro přípravu šišek, gnocchi nebo knedlíků.
Dýni můžete použít i jako přílohu. Zkuste třeba kuřecí kousky se šťouchanou dýní s parmazánem podle Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE
Rizoto s barvou slunce
Dýňové rizoto je skvělé jídlo, které dokonale ladí s podzimem. Je hřejivé, syté, chuťově zábavné, zkrátka ideální comfort food, které vás uspokojí. Někdy se do něj používá dýňové pyré, ale skvělé je i s dýní nakrájenou na kostičky. Dokonale souzní se šalvějí nebo s tymiánem, prospěje mu i kousek slaniny nebo výrazný sýr. Nebojte se odvázat a připravte dokonalé rizoto!
Dokonalé moučníky
Když je sezona, můžete dýni zakomponovat téměř do každého jídla. A překvapivě i dezertu. Dýňové pyré se uplatní nejen v pečivu, ale i v různých koláčích, dortech nebo i nepečených dezertech. Jeho jemná konzistence a nasládlá chuť ho k tomu přímo předurčuje. Tak se toho nebojte a popusťte uzdu fantazii.
Zavařte to do skla
I když má dýně velmi dlouhou trvanlivost, přece jen vyžaduje specifické podmínky –- sucho a chladnější teploty kolem 10–15 stupňů. Pokud žijete například v panelákovém bytě, pár týdnů pod postelí vydrží, ale do jara určitě ne. Pak přicházejí na řadu další možnosti, jak větší úrodu uchovat na později. Inspirujte se recepty na zavařené dobroty z dýně.
Nápoj, kterým startuje podzim
Co by to bylo za přehled dýňových receptů, kdyby v něm chyběl oblíbený nápoj s dýní. Možná patříte mezi početnou skupinu lidí, kteří odpočítávají dny, kdy se v jejich kavárně tento nápoj objeví na menu. Nemusíte se trápit, klidně si tuhle podzimní lahůdku připravte doma!
Tímto výčtem ale inspirace zdaleka nenarazila na své dno. V našem speciálu najdete desítky dalších receptů, které budete mít chuť vyzkoušet. Takže až si z trhu nebo ze zahrady donesete oranžovou dýni, nezapomeňte se podívat a otestujte něco nového!
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH