Suroviny
- dýně (nakrájená na 2,5cm kostičky (hokaido nebo máslová)) 600 g
- řepkový olej (nebo jiný rostlinný olej) 2 lžíce
- cibule (malá,nakrájená na velké kousky) 1 ks
- červená paprika (nakrájená na 2,5cm kousky) 1 ks
- žlutá curry pasta (nebo červená ) 2 a 1/2 lžíce
- kokosové mléko 1 plechovka (400 g)
- zeleninový vývar 250 ml
- bazalka (bazalkové lístky) 1 hrnek
- rýže (dušená rýže k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Připravte velký hrnec hodně osolené vody a zahřejte ji na vysokou teplotu. Přidejte dýni a vařte ji zhruba 5 minut, dokud nebude měkká, ale ne úplně uvařená. Nechte ji důkladně okapat a dejte ji stranou.
- V pánvi s těžkým dnem ohřejte na střední až vysokou teplotu řepkový olej. Přidejte cibuli a papriku, osolte je a opepřete a za občasného míchání je smažte zhruba 6 minut, dokud nezměknou. Přidejte dýni a kari pastu, důkladně je promíchejte, aby zelenina byla v kari pastě řádně obalená, a restujte ještě zhruba 2 minuty.
- Přidejte kokosové mléko a zeleninový vývar a vše přiveďte k varu. Zmírněte teplotu na nízkou úroveň a pomalu vařte zhruba 15 minut, dokud dýně nebude měkká, ale pořád si bude držet svůj tvar. Přidejte bazalku a osolte a opepřete podle chuti. Naběračkou nalijte jídlo do misek na dušenou rýži a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Chuťově výrazné a syté kari je rychle hotové a dá se připravit několik dnů předem a uchovávat v lednici. Pokud zrovna nedozrávají čerstvé dýně, dají se nahradit jakoukoli zeleninou bohatou na škrob, například sladkými bramborami. Do kari můžete přidat i slitou plechovku cizrny, která dodá pokrmu bílkoviny. Podávejte s dušenou bílou nebo hnědou rýží a přidejte zelené fazolky smažené na malém množství řepkového oleje a pár kapkách sezamového oleje.