2 korpusy o průměru 15–19 cm
- pekanové ořechy, nasekané najemno 100 g
- najemno nastrouhaná dýně 330–350 g
- hladká mouka 260 g
- jedlá soda 1 lžička
- kypřicí prášek 1 a 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- skořice 1–2 lžičky, podle chuti
- velká vejce 4 ks (200 g)
- cukr krupice 300 g
- rozpuštěné máslo 240 ml
- vanilkový extrakt (přírodní) 1 lžíce
Náplň
- jablka 4 ks
- hrušky 2 ks
- máslo 30 g
- cukr muscovado (nebo klasická krupice) 50 g
- vanilkový lusk 1 ks
Krém
- mascarpone 400 g
- cream cheese 600 g
- mandlové máslo 200 g
- pudrový cukr podle chuti cca 50–100 g
Na ozdobu
- bílá čokoláda 150 g
- koblihy, květiny
Postup přípravy
- Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Dvě menší formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nejdříve vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy.
- Poté vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma, a z jedné strany je nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm.
- Vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola.
- Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.
- V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, skořici a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (K – nástavec) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut.
- Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá.
- Poté pomalu přilévejte zchladlé rozpuštěné máslo, vanilku a na nejnižší otáčky opatrně přidávejte mouku (v případě ručního šlehače použijte na zapracování mouky už jen stěrku).
- Nakonec přidejte ořechy, dýni a ručně promíchejte.
- Takto hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25–30 minut.
- Zda je korpus hotový, poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.
- Náplň: Jablka i hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kostičky. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte jablka s hruškami a promíchejte.
- Přidejte semínka z vanilkového lusku a vhoďte i lusk samotný. Duste doměkka asi 10 minut na středním plameni pod pokličkou.
- Poté přidejte cukr (podle vaší chuti) a ještě asi 5 minut za stálého míchání vařte. Po této době přendejte do misky a nechte úplně vychladnout. Nezapomeňte vyhodit vanilkový lusk, ten svůj úkol již splnil.
- Krém: Mascarpone i krémový sýr by měly mít stejnou teplotu, stejně tak jako mandlové máslo. Krémový sýr jen krátce promíchejte dohladka.
- Přidejte mascarpone a míchejte, dokud se oba sýry nespojí. Poté zlehka zašlehávejte mandlové máslo – cca po 50 gramech. Nakonec přidejte pudrový (nebo moučkový) cukr podle chuti.
- Kompletace: Korpusy podélně rozřízněte (seřízněte vypouklé vršky) a promažte postupně krémem. Na první tři korpusy vždy naneste kromě krému také ovocnou náplň, kterou nerozmazávejte až ke krajům.
- Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice na 30 minut (pokud ho chcete mít kompletně zatažený do krému, tento proces po zchlazení ještě jednou opakujte).
- Mezitím si rozpusťte čokoládu na vodní lázni. Vychlazený dort přelijte rozpuštěnou čokoládou, počkejte 5 minut a opatrně ozdobte. Dejte opět zatuhnout do lednice a za hodinu je hotovo.
Dýňový dort s jablky 2 Zdroj: Cat & Cook