Dýňový dort s jablky
Zdroj: Cat & Cook
Dýňový dort s jablky
Zdroj:
Cat & Cook
Zvláštností tohoto dortu je, že korpus je z dýně a perfektně ho doplňují mandlový krém a voňavé koblihy. Rozhodně byste ho měli vyzkoušet, stojí za to!
2 korpusy o průměru 15–19 cm
Postup přípravy
-
Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu předehřejte na 170 °C.
-
Dvě menší formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nejdříve vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy.
-
Poté vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma, a z jedné strany je nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm.
-
Vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola.
-
Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.
-
V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, skořici a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (K – nástavec) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut.
-
Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá.
-
Poté pomalu přilévejte zchladlé rozpuštěné máslo, vanilku a na nejnižší otáčky opatrně přidávejte mouku (v případě ručního šlehače použijte na zapracování mouky už jen stěrku).
-
Nakonec přidejte ořechy, dýni a ručně promíchejte.
-
Takto hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25–30 minut.
-
Zda je korpus hotový, poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.
-
Náplň: Jablka i hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kostičky. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte jablka s hruškami a promíchejte.
-
Přidejte semínka z vanilkového lusku a vhoďte i lusk samotný. Duste doměkka asi 10 minut na středním plameni pod pokličkou.
-
Poté přidejte cukr (podle vaší chuti) a ještě asi 5 minut za stálého míchání vařte. Po této době přendejte do misky a nechte úplně vychladnout. Nezapomeňte vyhodit vanilkový lusk, ten svůj úkol již splnil.
-
Krém: Mascarpone i krémový sýr by měly mít stejnou teplotu, stejně tak jako mandlové máslo. Krémový sýr jen krátce promíchejte dohladka.
-
Přidejte mascarpone a míchejte, dokud se oba sýry nespojí. Poté zlehka zašlehávejte mandlové máslo – cca po 50 gramech. Nakonec přidejte pudrový (nebo moučkový) cukr podle chuti.
-
Kompletace: Korpusy podélně rozřízněte (seřízněte vypouklé vršky) a promažte postupně krémem. Na první tři korpusy vždy naneste kromě krému také ovocnou náplň, kterou nerozmazávejte až ke krajům.
-
Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice na 30 minut (pokud ho chcete mít kompletně zatažený do krému, tento proces po zchlazení ještě jednou opakujte).
-
Mezitím si rozpusťte čokoládu na vodní lázni. Vychlazený dort přelijte rozpuštěnou čokoládou, počkejte 5 minut a opatrně ozdobte. Dejte opět zatuhnout do lednice a za hodinu je hotovo.
Dýňový dort s jablky 2
Zdroj: Cat & Cook
Dýňový dort s jablky 2
Zdroj:
Cat & Cook