Univerzální dýňové pyré: perfektní do sladkých i slaných receptů

Moje hodnocení
10x

Možná byste to na první pohled neřekli, ale dýňové pyré je neskutečně univerzální! Hodí se totiž do polévky, lívanečků, sladkých koláčů, ale i slaných placiček. A přitom k jeho přípravě nepotřebujete nic jiného než samotnou dýni. Super, že? Tak pojďme na to!

1 porce
90 minut

Suroviny

  • dýně Hokkaidó (velká ) 2 ks (celkem 3 kg)

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na cca 185 °C.
  2. Rozkrojte dýně na půlku. Je to trochu dřina, ale s ostrým nožem je to hned.
  3. Vydlabejte semínka, ale nevyhazujte je.
  4. Pro rychlejší upečení je překrojte ještě jednou. Je však důležité dát čtvrtky k sobě a péct slupkou nahoru.
  5. Umístěte kousky dýně na pečicí papír a pečte přibližně 60 minut. Hotovou dýni poznáte tak, že ji lze propíchnout snadno vidličkou.
  6. Jakmile upečené dýně vychladnou, vy­dlabejte lžící dužinu, dejte ji do robotu a rozmixujte úplně dohladka.
  7. Pyré můžete uchovávat až 3 dny v ledničce a použít ho např. na polévku, lívance a jiná jídla. V mrazáku pak vydrží až 3 měsíce.

TIP: Pokud je pyré velmi řídké, doporučujeme přendat jej do cedníku, který následně postavte na mísu. To pak nechte min. 2 hodiny v ledničce a poté se zbavte přebytečné vody.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

PG Foodies


Přečtěte si také

Recepty