Suroviny
- dýně Hokkaidó (velká ) 2 ks (celkem 3 kg)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na cca 185 °C.
- Rozkrojte dýně na půlku. Je to trochu dřina, ale s ostrým nožem je to hned.
- Vydlabejte semínka, ale nevyhazujte je.
- Pro rychlejší upečení je překrojte ještě jednou. Je však důležité dát čtvrtky k sobě a péct slupkou nahoru.
- Umístěte kousky dýně na pečicí papír a pečte přibližně 60 minut. Hotovou dýni poznáte tak, že ji lze propíchnout snadno vidličkou.
- Jakmile upečené dýně vychladnou, vydlabejte lžící dužinu, dejte ji do robotu a rozmixujte úplně dohladka.
- Pyré můžete uchovávat až 3 dny v ledničce a použít ho např. na polévku, lívance a jiná jídla. V mrazáku pak vydrží až 3 měsíce.
TIP: Pokud je pyré velmi řídké, doporučujeme přendat jej do cedníku, který následně postavte na mísu. To pak nechte min. 2 hodiny v ledničce a poté se zbavte přebytečné vody.
Dýňové pyré můžete využít třeba při přípravě dýňového rizota. Zkuste to podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémové dýňové rizoto
Vyzkoušejte další recepty s dýní naslano i nasladko
Dýně je velmi univerzální surovina, s kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Od klasické polévky, rizota nebo dýňové omáčky, můžete volně přejít k pečené dýni do salátu, přidat ji do bramborového těsta na knedlíky či noky, případně z ní udělat bramboráky. Inspirujte se výběrem slaných receptů.
Dýňová polévka | Bramboráky s dýní | Šulánky z dýňovo-bramborového těsta | Rychlé dýňové kari s cizrnou | Dýňové lasagne
Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.
Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny