Přivítejte podzim lahodným dýňovým latté
Zdroj: Shutterstock / Korunní cukr
Přivítejte podzim lahodným dýňovým latté
Zdroj:
Shutterstock / Korunní cukr
Na světě je mnoho věcí, které se nám vybaví při slově podzim. Někdo si představí zlátnoucí listí na stromech, někdo zase deštivé a sychravé dny. A milovníci kávy mají podzim spojený se sezonním dýňovým latté, které některé kavárny nabízejí. Proč si ale takové latté neudělat doma, kdykoliv na něj máte chuť? Postup je opravdu jednoduchý.
4 porce
60 minut
americká
Suroviny
-
dýně
(máslová nebo muškátová)
1 kg
-
třtinový cukr
(Korunní Demerara dle chuti)
-
koření
(nejlépe kombinace skořice, sušeného zázvoru a kardamomu)
-
voda
(dle potřeby)
-
mléko
300 ml
-
káva
(silná)
120 ml
Postup přípravy
-
Dýni rozkrojte, zbavte jádřince a rozkrájejte ji na plátky. V předehřáté troubě na 160 °C pečte na pečicím papíře přibližně 40–50 minut podle síly plátků a nechte vychladnout. Dýni zbavte tuhé slupky, dužinu dejte do kastrůlku a ohřívejte na mírném plameni, přimíchejte třtinový cukr, koření a dle potřeby zřeďte vodou. Rozmixujte tyčovým mixérem a ještě propasírujte.
-
Pokud nemáte kávovar na výrobu espressa, lze jej nahradit moka konvičkou. Filtr naplňte nejlépe čerstvě namletou kávou a spodní část konvičky naplňte předehřátou vodou. Pevně uzavřete a dejte vařit. Ve chvíli, kdy uslyšíte syčivý zvuk, znamená to, že se káva začíná filtrovat. Až budete mít přefiltrováno dostatečné množství kávy, odstavte konvičku z vařiče. Mléko ohřejte ve vodní lázni a po celou dobu šlehejte metličkou. Pozor, mléko není voda, nemělo by přesáhnout bod varu.
-
Jako první vlijte do vysoké sklenice dýňové pyré, poté přilejte mléko a nakonec espresso. Vytvoří se efektní mozaika.
Přivítejte podzim lahodným dýňovým latté 2
Zdroj: Shutterstock / Korunní cukr
Přivítejte podzim lahodným dýňovým latté 2
Zdroj:
Shutterstock / Korunní cukr