Zapečená špagetová dýně s rajčaty

Moje hodnocení
3x

Se špagetovou dýní můžete opravdu skvěle kouzlit! Připravte si tuto vegetariánskou pochoutku, ze které jsou krásně cítit voňavá rajčata a hromada bylinek.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • špagetová dýně 1 menší ks
  • drcená rajčata v konzervě (např. Mutti) 300 g
  • zralá rajčata 3 ks
  • česnek 2 stroužky
  • velká špetka sušeného oregana / snítka čerstvého
  • mozzarella 2 ks
  • čerstvě strouhaný parmazán 40 g
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej / máslo
  • sůl, pepř

Postup přípravy

  1. Špagetovou dýni opatrně rozpulte od stopky dolů a lžící vydlabejte vnitřek. Dýní osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem nebo potřete máslem.
  2. Troubu zapněte na 200 °C, pokud máte možnost vlhkosti, zvolte 20%. Plech vyložte pečicím papírem a dýni na něj položte řeznou stranou dolů.
  3. Pečte 20–30 minut, dokud vlákna z dýně nepůjdou pomocí vidličky lehce vyškrábnout. Zda je dýně hotová poznáte i tím, že ji ochutnáte – vlákna budou příjemně měkká a nebudou křupat jako čerstvá zelenina.
  4. Z upečené dýně vyškrábejte „špagety“, a pokud bude potřeba, ještě je trochu osolte a opepřete. Zapékací misku potřete máslem, vložte dýňová vlákna a rozprostřete.
  5. Rajčata nakrájejte na tenké plátky a položte je na dýni. Rajčatovou polpu v misce promíchejte s drceným česnekem, oreganem, solí a pepřem.
  6. Zalijte směs připravenou v misce. Navrch natrhejte mozzarellu a vložte do střední části trouby předehřáté na 200 °C – já používám gril s cirkulací, pokud nemáte na troubě tuto možnost, zvolte horký vzduch.
  7. Pečte asi 15–20 minut, dokud se sýr pěkně nerozpeče. Na posledních 5 minut pečení zapněte gril a směs posypte čerstvě strouhaným parmazánem.
  8. Podávejte s čerstvou bazalkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty