Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zapečená špagetová dýně s rajčaty
Suroviny
- špagetová dýně 1 menší ks
- drcená rajčata v konzervě (např. Mutti) 300 g
- zralá rajčata 3 ks
- česnek 2 stroužky
- velká špetka sušeného oregana / snítka čerstvého
- mozzarella 2 ks
- čerstvě strouhaný parmazán 40 g
- čerstvá bazalka
- olivový olej / máslo
- sůl, pepř
Postup
- Špagetovou dýni opatrně rozpulte od stopky dolů a lžící vydlabejte vnitřek. Dýní osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem nebo potřete máslem.
- Troubu zapněte na 200 °C, pokud máte možnost vlhkosti, zvolte 20%. Plech vyložte pečicím papírem a dýni na něj položte řeznou stranou dolů.
- Pečte 20–30 minut, dokud vlákna z dýně nepůjdou pomocí vidličky lehce vyškrábnout. Zda je dýně hotová poznáte i tím, že ji ochutnáte – vlákna budou příjemně měkká a nebudou křupat jako čerstvá zelenina.
- Z upečené dýně vyškrábejte „špagety“, a pokud bude potřeba, ještě je trochu osolte a opepřete. Zapékací misku potřete máslem, vložte dýňová vlákna a rozprostřete.
- Rajčata nakrájejte na tenké plátky a položte je na dýni. Rajčatovou polpu v misce promíchejte s drceným česnekem, oreganem, solí a pepřem.
- Zalijte směs připravenou v misce. Navrch natrhejte mozzarellu a vložte do střední části trouby předehřáté na 200 °C – já používám gril s cirkulací, pokud nemáte na troubě tuto možnost, zvolte horký vzduch.
- Pečte asi 15–20 minut, dokud se sýr pěkně nerozpeče. Na posledních 5 minut pečení zapněte gril a směs posypte čerstvě strouhaným parmazánem.
- Podávejte s čerstvou bazalkou.
Cat & Cook kuchařka
70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!
Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.
Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.
Více info o knize, eshop a spoustu dalších receptů najdete na www.catandcook.cz.