Suroviny
- dýně Hokkaidó (menší ) 1 ks (430 g vydlabané)
- rýže carnaroli (rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli)) 500 g
- česnek 3 stroužky
- cibule (střední) 1 ks
- máslo 25 g
- máslo (na zjemnění rizota) 1 plátek
- bílé víno (kvalitní suché) 150 ml
- zeleninový vývar 1 l
- extra virgin olivový olej (trocha )
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
- droždí (lahůdkové ) 2 lžíce
- parmazán ( dle chuti)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte a nakrájejte na kousky. Česnek oloupejte a překrojte na poloviny.
- Na plech nebo do kastrolu dejte dýni a česnek. Vše pokapejte olivovým olejem a obojí osolte a opepřete. Plech či formu dejte do trouby a pečte 20 minut. Cibuli očistěte a nakrájejte ji nadrobno.
- V pánvi rozehřejte máslo spolu s trochou olivového oleje a orestujte cibuli do sklovata.
- Poté přidejte rýži, kterou také orestujte. Nyní do pánve přilijte víno a nechte jej odpařit.
- Rýži zalijte vývarem, vždy tak, aby byla rýže pouze ponořená. Vývar přilévejte postupně vždy, když se tekutina z rýže vypaří. K rýži přidejte sůl a pepř a vařte do změknutí, až bude rýže takzvaně na skus.
- Když je dýně s česnekem upečená, rozmačkejte ji šťouchadlem na brambory nebo ji můžete jemně rozmixovat tyčovým mixérem.
- Ve chvíli, kdy je rýže uvařená na skus, přidejte do ní máslo a dýňovo-česnekové pyré.
- Nakonec přidejte lahůdkové droždí a podle chuti nastrouhaný parmazán. Ihned podávejte.