Suroviny
- máslová dýně 3 kg
- jablečný mošt (nebo šťáva) 60 ml
- třtinový cukr 200 g
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- mletá skořice 1 lžička
- sůl 1 větší špetka
- citronová šťáva 1 – 2 lžíce
Postup přípravy
- Máslové dýně omyjte, podélně rozkrojte a vydlabejte semínka. Dužinu křížem krážem nakrojte, dýně položte dužinou dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřté na 180 stupňů asi 45 minut.
- Poté dužinu vydlabejte lžící a přendejte ji do mixéru. Přidejte jablečnou šťávu nebo mošt a rozmixujte dohladka. Postupně přidávejte i třtinový cukr, špetku soli a koření.
- Dokonale hladkou směs přesuňte do kastrolu a přiveďte k mírnému varu. Vařte asi 10 minut, až bude mít pyré požadovanou konzistenci a mírně zhnědne. Dochuťte citronovou šťávou.
- Máslo přendejte do vyvařených sklenic asi 1-2 cm pod okraj a dobře zavíčkujte. Do hrnce dejte utěrku, na ni postavte sklenice tak, aby se navzájem nedotýkaly a zalijte vodou, která by měla dosahovat do výšky náplně. Na velmi mírném ohni zavařujte 20 minut, poté sklenice opatrně vyndejte a nechte pozvolna vychladnout.
PRIMA TIPY: Místo máslové dýně lze použít také dýni hokaido, ta se na rozdíl od ostatních dýní nemusí loupat. Můžete použít i jiné druhy koření, hodí se sušený zázvor, mletý hřebíček, vanilka. Místo jablečné šťávy zkuste použít jablečný cider a místo citronové šťávy jablečný ocet. Pokud dýňové máslo nezavaříte, vydrží vám v lednici asi 3 týdny.
Do mnoha dalších receptů můžete použít neochucené dýňové pyré