Voňavé dýňové máslo

Moje hodnocení
4x

Dýňové máslo je báječný způsob, jak zpracovat dýni. Krémová pomazánka voní orientálním kořením a má široké využití. Můžete ji namazat na tousty či palačinky, přimíchat do ovesné kaše či do jogurtu nebo ji použít při pečení moučníků, na cheesecake, dýňový koláč nebo do bábovky či muffinů.

6 porcí
90 minut
americká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Máslové dýně omyjte, podélně rozkrojte a vydlabejte semínka. Dužinu křížem krážem nakrojte, dýně položte dužinou dolů na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřté na 180 stupňů asi 45 minut.
  2. Poté dužinu vydlabejte lžící a přendejte ji do mixéru. Přidejte jablečnou šťávu nebo mošt a rozmixujte dohladka. Postupně přidávejte i třtinový cukr, špetku soli a koření.
  3. Dokonale hladkou směs přesuňte do kastrolu a přiveďte k mírnému varu. Vařte asi 10 minut, až bude mít pyré požadovanou konzistenci a mírně zhnědne. Dochuťte citronovou šťávou.
  4. Máslo přendejte do vyvařených sklenic asi 1-2 cm pod okraj a dobře zavíčkujte. Do hrnce dejte utěrku, na ni postavte sklenice tak, aby se navzájem nedotýkaly a zalijte vodou, která by měla dosahovat do výšky náplně. Na velmi mírném ohni zavařujte 20 minut, poté sklenice opatrně vyndejte a nechte pozvolna vychladnout.
PRIMA TIPY: Místo máslové dýně lze použít také dýni hokaido, ta se na rozdíl od ostatních dýní nemusí loupat. Můžete použít i jiné druhy koření, hodí se sušený zázvor, mletý hřebíček, vanilka. Místo jablečné šťávy zkuste použít jablečný cider a místo citronové šťávy jablečný ocet. Pokud dýňové máslo nezavaříte, vydrží vám v lednici asi 3 týdny.

Do mnoha dalších receptů můžete použít neochucené dýňové pyré

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty