reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí
Autor: archiv Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí

Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí

Hodnoceno: 60x
Dýňové rizoto je koncentrovaný podzim na talíři ve své nejlepší podobě. Fantastická barva, hladivá konzistence a ta vůně…! Když vás podzimní vítr přes den trochu pocuchá, rizoto z dýně s voňavou šalvějí vám určitě zlepší náladu.
do 30 minut
6–8 porcí

Dýně je momentálně velmi trendy surovina a není divu. Vynechte ty velké kulaté, které se skvěle hodí jako dekorace, ale chuť mají dost fádní. Na výběr k jídlu jsou mnohem vhodnější odrůdy, třeba muškátová, máslová a hlavně Hokaido. Ta chutná trochu jako jedlé kaštany a jako jediná se nemusí loupat :) A pokud si vyberete nepoškozené plody se zaschlou neodlomenou stopkou, vydrží vám, třeba pod postelí, až do jara…

A teď už k rizotu… Základem je kvalitní kulatozrnná rýže na rizoto. Ideálně druh Arborio nebo Carnaroli. Nezaměnitelnou chuť dodá téhle dobrotě slanina. Snažte se koupit spíš sušší, dobře vyuzenou. Italové by použili pancettu, ale skvělá je i slovenská gazdovská slanina.

reklama

reklama

Postup

  1. V kastrolu se širokým dnem rozehřejte olivový olej a nechte na něm osmahnout slaninu a nasekanou cibuli a česnek dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
  2. Do rýže vmíchejte nakrájenou dýni a nasekanou šalvěj. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 12 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 1520 minut. Během vaření dochuťte solí a pepřem.
  3. Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte máslo a parmezán. Rizoto by mělo zůstat mírně tekuté.

PRIMA TIP: Servírujte v nahřátých talířích a všechno snězte. Italské rizoto se neohřívá, protože už nikdy nedosáhne zpět svou krémovou konzistenci. Pokud vám ale zbyde, zkuste do něj vmíchat syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarovat z něj placičky a ty opéct na rozpáleném oleji.

reklama

S Klárou v kuchyni
Klára Michalová

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))