Suroviny
- máslová dýně 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- zeleninový vývar 600 ml
- máslo 50 g
- cibule (malá ) 1 ks
- uzená slanina 100 g
- řapíkatý celer 1 řapík
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 1 ks
- tymián (lístky ) 1 lžička
- rýže (na rizoto (Arborio nebo Carnaroli)) 140 g
- bílé víno 100 ml
- parmazán 50 g
Článek
20 neodolatelných receptů na rizoto
Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni oloupejte a oddělte kulatou část od protáhlé. Protáhlou část nakrájejte na kostičky, promíchejte je s polovinou oleje, osolte, opepřete a za občasného promíchání pečte dozlatova asi 30 minut. Z rozkrojené kulaté části vydlabejte semínka, dužinu nakrájejte na kostičky a přidejte je do vývaru, který nechte lehce provářet.
- Na střední plamen postavte širokou pánev nebo kastrol, přidejte zbylý olej a máslo a společně osmažte na kostičky nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Vmíchejte nakrájený řapík celeru, rozdrcený česnek, bobkový list, tymián a lehce opepřete (nesolte). Pánev přikryjte a nechte 2 minuty dusit. Zvyšte plamen, vsypte rýži a za promíchávání nechte 5 minut smažit.
- Opět zvyšte plamen, vlijte víno a nechte ho odvařit. Pak plamen snižte a postupně přilévejte horký vývar po naběračkách, předchozí vždy nechte odvařit, než přidáte další. Rýži občas promíchejte, ale nepřehánějte to, aby nepustila příliš mnoho škrobu. Takto pokračujte asi 15 minut, kdy by měl být vývar spotřebovaný a rýže měkká, ale ještě pevná na skus. V hrnci ještě bude zbývat trochu vývaru a kousky dýně – rozdrťte je naběračkou a vmíchejte do rýže.
- Plamen vypněte, na rýži rozdělte kousky másla a většinu nastrouhaného parmazánu, kastrol přikryjte a nechte 2 minuty stát. Pak promíchejte, je-li třeba osolte a opepřete, rozdělte nejlépe do hlubokých talířů a podávejte posypané pečenou dýní a zbylým parmazánem.