návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Rizoto s máslovou dýní

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Rizoto s máslovou dýní
Autor: Marek Kučera Rizoto s máslovou dýní
Pravé italské rizoto v podzimní verzi s dýní je hřejivé, syté a má nádhernou barvu i chuť. A protože podzim i sezona dýní pomalu přichází, je načase podělit se s vámi o tento výborný recept!

Článek

20 neodolatelných receptů na rizoto   Foto:

20 neodolatelných receptů na rizoto

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni oloupejte a oddělte kulatou část od protáhlé. Protáhlou část nakrájejte na kostičky, promíchejte je s polovinou oleje, osolte, opepřete a za občasného promíchání pečte dozlatova asi 30 minut. Z rozkrojené kulaté části vydlabejte semínka, dužinu nakrájejte na kostičky a přidejte je do vývaru, který nechte lehce provářet.
  2. Na střední plamen postavte širokou pánev nebo kastrol, přidejte zbylý olej a máslo a společně osmažte na kostičky nakrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Vmíchejte nakrájený řapík celeru, rozdrcený česnek, bobkový list, tymián a lehce opepřete (nesolte). Pánev přikryjte a nechte 2 minuty dusit. Zvyšte plamen, vsypte rýži a za promíchávání nechte 5 minut smažit.
  3. Opět zvyšte plamen, vlijte víno a nechte ho odvařit. Pak plamen snižte a postupně přilévejte horký vývar po naběračkách, předchozí vždy nechte odvařit, než přidáte další. Rýži občas promíchejte, ale nepřehánějte to, aby nepustila příliš mnoho škrobu. Takto pokračujte asi 15 minut, kdy by měl být vývar spotřebovaný a rýže měkká, ale ještě pevná na skus. V hrnci ještě bude zbývat trochu vývaru a kousky dýně – rozdrťte je naběračkou a vmíchejte do rýže.
  4. Plamen vypněte, na rýži rozdělte kousky másla a většinu nastrouhaného parmazánu, kastrol přikryjte a nechte 2 minuty stát. Pak promíchejte, je-li třeba osolte a opepřete, rozdělte nejlépe do hlubokých talířů a podávejte posypané pečenou dýní a zbylým parmazánem.

Rizoto s máslovou dýní  Foto: Rizoto s máslovou dýní; foto: Marek Kučera