Najděte si recept
Na co máte chuť?

Svatomartinské koláče
Suroviny (20 koláčů porcí)
Těsto:
- hladká mouka 500 g
- špetka soli
- cukr krupice 100 g
- Žloutek 2 ks
- Vejce 1 ks + na potření
- droždí 42 g
- Mléko 200–250 ml
- husí sádlo 180 ml
- rozpuštěné máslo na potření
- pár kapek rumu
Drobenka:
- Máslo 150 g
- cukr krupice 100 g
- hrubá mouka 150 g
Postup
- Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte cukr, žloutky, vejce a rozdrobené droždí. Přilijte mléko (množství přizpůsobte nasákavosti mouky) a nakonec rozpuštěné vlahé sádlo. Z těchto surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto. Poprašte ho moukou a nechte asi 40 minut kynout.
- Těsto pak na pomoučené ploše ještě jednou propracujte. Oddělte z něj 20 menších kuliček a každou roztlačte dnem sklenky, aby vznikl důlek na náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Koláčky potřete rozmíchaným vejcem, naplňte povidly nebo jinou náplní, ozdobte půlkami mandlí, posypte drobenkou promíchanou z uvedených surovin a pečte, až okraje koláčků zezlátnou. Ještě teplé potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Po vychladnutí můžete ještě poprášit moučkovým cukrem.
Svatomartinské koláče. Foto: Gurmet
Časopis Gurmet – Vaše škola vaření
Na 100 stránkách listopadového čísla vás čeká 57 receptů na skvělá jídla jak na všední den, tak na svátek.
Tentokrát můžete ochutnat speciality z oblasti Vysočiny. Naučíme vás také klasickou metodu přípravy masa – konfitování (tímto způsobem připravíme kachní stehýnka) – i jídla, která můžete uvařit pouze v jedné nádobě.
Nedělní oběd bude tentokrát obzvlášť slavnostní, svatomartinský. Pokud si budete dopřávat hojnost mladého vína, poradíme vám, jak přeměnit vinné zátky v praktickou podložku pod horké nádobí!
Tématem měsíce je také zvěřina, přinášíme tři krásné klasické recepty z masa zajíce, srnky či kance. Najdete tu také nevšední jídla z dýně, typické speciality ze švýcarského kantonu Graubünden a přehled nejzajímavějších olejů a jejich zdravotních benefitů.
Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč! Více informací najdete ZDE.