Těsto
- hladká mouka 500 g
- sůl špetka
- cukr krupice 100 g
- žloutek 2 ks
- vejce 1 ks + na potření
- droždí 42 g
- mléko 200–250 ml
- husí sádlo 180 ml
- máslo (rozpuštěné)
- rum pár kapek
Náplň
- švestková povidla (případně maková nebo tvarohová náplň) 400 g
- loupané mandle
Drobenka
- máslo 150 g
- cukr krupice 100 g
- hrubá mouka 150 g
Postup přípravy
- Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte cukr, žloutky, vejce a rozdrobené droždí. Přilijte mléko (množství přizpůsobte nasákavosti mouky) a nakonec rozpuštěné vlahé sádlo. Z těchto surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto. Poprašte ho moukou a nechte asi 40 minut kynout.
- Těsto pak na pomoučené ploše ještě jednou propracujte. Oddělte z něj 20 menších kuliček a každou roztlačte dnem sklenky, aby vznikl důlek na náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Koláčky potřete rozmíchaným vejcem, naplňte povidly nebo jinou náplní, ozdobte půlkami mandlí, posypte drobenkou promíchanou z uvedených surovin a pečte, až okraje koláčků zezlátnou. Ještě teplé potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Po vychladnutí můžete ještě poprášit moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také recept na pravé valašské frgály podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pravý valašský frgál se čtyřmi druhy náplně