archiv Mionetto

Podzimní dýňové tiramisu s voňavým kořením

Moje hodnocení
10x

Klasické italské tiramisu by mělo obsahovat cukrářské piškoty, mascarpone a kávu, s dalšími ingrediencemi si ale můžete pohrát. V létě lze použít třeba čerstvé ovoce ze zahrady, na podzim je skvělé dýňové pyré, které je do dezertů jako stvořené. Zvlášť když ho dochutíte voňavým kořením.

4 porce
30 minut
italská

Suroviny

Směs koření na dýni

Postup přípravy

  1. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny.
  2. V rendlíku svařte mléko a metličkou v něm rozšlehejte dohladka dýňové pyré. Přidejte dýňovou směs koření, ponechte si ale čtvrt lžičky koření stranou na závěrečné dozdobení.
  3. Horkou dýňovou směs smíchejte opatrně s vyšlehanými žloutky, vraťte do rendlíku a vařte do zhoustnutí. Po vychladnutí důkladně promíchejte s mascarpone.
  4. V další míse ušlehejte dotuha šlehačku s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem.
  5. Do hrnku s kávou přilijte kávový likér a namáčejte v něm postupně cukrářské piškoty.
  6. Vyskládejte první vrstvu piškotů na dno formy. Na ni dejte dýňový krém a vrstvu šlehačky. Celý proces (namočené piškoty – dýňový krém – šlehačka) ještě jednou zopakujte. Poprašte kakaem ovoněným zbytkem dýňového koření a dejte ztuhnout do lednice.

DÝŇOVÉ PYRÉ: Dvě dýně hokaido rozpulte, vydlabejte semínka a řeznou stranou dolů dejte na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 60 minut, až bude dýně úplně měkká (snadno ji propíchnete vidličkou). Nechte ji vychladnout, poté vydlabejte upečenou dužinu a v mixéru rozmixujte dohladka. Pokud je pyré příliš husté, můžete přidat pár lžic vody. Hotové pyré skladujte 3 dny v lednici nebo dejte v porcích zamrazit. Ideální na pečení, na polévku nebo jako základ omáčky k těstovinám.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Mionetto


Přečtěte si také

Recepty