Suroviny
- žloutek 6 ks
- cukr krupice 3/4 hrnku
- Dýňové pyré 1 hrnek
- mléko 85 ml
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání 400 ml
- moučkový cukr 5 lžic
- vanilkový extrakt 1 lžička
- káva (silná ) 1 hrnek
- kávový likér 4 lžíce
- cukrářské piškoty
- kakao (na posypání)
Směs koření na dýni
- mletá skořice 3/4 lžičky
- muškátový oříšek (mletý ) 1/4 lžičky
- mletý zázvor 1/4 lžičky
- mletý hřebíček 1 špetka
- nové koření (mleté) 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny.
- V rendlíku svařte mléko a metličkou v něm rozšlehejte dohladka dýňové pyré. Přidejte dýňovou směs koření, ponechte si ale čtvrt lžičky koření stranou na závěrečné dozdobení.
- Horkou dýňovou směs smíchejte opatrně s vyšlehanými žloutky, vraťte do rendlíku a vařte do zhoustnutí. Po vychladnutí důkladně promíchejte s mascarpone.
- V další míse ušlehejte dotuha šlehačku s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem.
- Do hrnku s kávou přilijte kávový likér a namáčejte v něm postupně cukrářské piškoty.
- Vyskládejte první vrstvu piškotů na dno formy. Na ni dejte dýňový krém a vrstvu šlehačky. Celý proces (namočené piškoty – dýňový krém – šlehačka) ještě jednou zopakujte. Poprašte kakaem ovoněným zbytkem dýňového koření a dejte ztuhnout do lednice.
DÝŇOVÉ PYRÉ: Dvě dýně hokaido rozpulte, vydlabejte semínka a řeznou stranou dolů dejte na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 60 minut, až bude dýně úplně měkká (snadno ji propíchnete vidličkou). Nechte ji vychladnout, poté vydlabejte upečenou dužinu a v mixéru rozmixujte dohladka. Pokud je pyré příliš husté, můžete přidat pár lžic vody. Hotové pyré skladujte 3 dny v lednici nebo dejte v porcích zamrazit. Ideální na pečení, na polévku nebo jako základ omáčky k těstovinám.