Suroviny
- dýně (očištěná ) 800–1000 g
- třtinový cukr cca 300 g
- voda (aby byla cca do poloviny množství dýně) 200–400 ml
- pomeranč 1 ks
- citron 1 ks
- mletá skořice 1 lžička
- kardamom (mletý ) 1 lžička
- mletý hřebíček 1/2 lžičky (nebo 2 celé ks)
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1 lžička
- pektin (ovocný,např. Labeta) 1 vrchovatá lžička
Postup přípravy
- Z očištěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky, klidně na větší.
- Pokud máte dýni hokaido, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky.
- Nakrájenou dýni vložte do hrnce a podlijte vodou. Přidejte i cukr, kyselinu citronovou, veškeré koření a také šťávu z pomeranče a citronu.
- Povařte, dokud dýně zcela nezměkne. Až bude dýně měkká, i s nálevem ji rozmixujte (pokud jste dali celý hřebíček, nejprve jej vyjměte).
- Do rozmixované dýně přidejte pektin rozmíchaný se lžící cukru a ještě pár minut na mírném plameni povařte.
- Ještě horký džem plňte do připravených skleniček, důkladně je uzavřete a na pár minut otočte dnem vzhůru, čímž se zakonzervují.
- Skleničky s džemem také můžete zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut.
TIP: Jste milovníci perníčků? Samostatné koření v džemu můžete zaměnit za 1–2 lžičky perníkového koření, s ním bude džem také velmi lahodný.