Kořeněný dýňový džem s pomerančem

Moje hodnocení
2x

Tento džem se dá vyrobit takřka z jakékoliv dýně, vhodné jsou zejména druhy: muškátová, máslová nebo hokaido. Hokaido má oproti ostatním výraznější chuť i barvu, takže i na džem je ideální. Pořád je ale dýně méně chuťově výrazná než ovoce, nebojte se tedy džem pořádně ochutit kořením i cukrem. Pokud použijete cukr třtinový, džem bude mít temnější barvu, pokud tedy chcete jasnější oranžovou, dejte cukr klasický.


1 porce
90 minut

Suroviny

  • očištěná dýně 800–1000 g
  • třtinový cukr cca 300 g
  • voda (aby byla cca do poloviny množství dýně) 200–400 ml
  • pomeranč 1 ks
  • citron 1 ks
  • mletá skořice 1 lžička
  • mletý kardamom 1 lžička
  • mletý hřebíček 1/2 lžičky (nebo 2 celé ks)
  • kyselina citronová (např. Labeta) 1 lžička
  • ovocný pektin (např. Labeta) 1 vrchovatá lžička

Postup přípravy

  1. Z očištěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky, klidně na větší.
  2. Pokud máte dýni hokaido, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky.
  3. Nakrájenou dýni vložte do hrnce a podlijte vodou. Přidejte i cukr, kyselinu citronovou, veškeré koření a také šťávu z pomeranče a citronu.
  4. Povařte, dokud dýně zcela nezměkne. Až bude dýně měkká, i s nálevem ji rozmixujte (pokud jste dali celý hřebíček, nejprve jej vyjměte).
  5. Do rozmixované dýně přidejte pektin rozmíchaný se lžící cukru a ještě pár minut na mírném plameni povařte.
  6. Ještě horký džem plňte do připravených skleniček, důkladně je uzavřete a na pár minut otočte dnem vzhůru, čímž se zakonzervují.
  7. Skleničky s džemem také můžete zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut.

TIP: Jste milovníci perníčků? Samostatné koření v džemu můžete zaměnit za 1–2 lžičky perníkového koření, s ním bude džem také velmi lahodný.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Labeta


Přečtěte si také

Recepty