Suroviny
- polohrubá mouka 400 g
- hladká mouka 75 g
- cukr krupice 200 g
- jedlá soda 3 g
- kefír (nebo podmáslí) 300 ml
- Dýňové pyré (z dýně Hokkaido) 300 g
- vejce 3 ks
- olej 90 ml
- perníkové koření 10 g
- skořice 5 g
- kardamom (volitelné) 1/4 lžičky
- kakao (holandské) 30 g
Postup na přípravu:
- Připravte si pyré. Dýní vydlabejte, nakrájejte, dejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 210 °C na 30 minut.
- Po upečení dýni rozmixujte a nechte vychladnout.
- Teplotu trouby stáhněte na 180 °C a formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Přebytečnou mouku z formy pořádně vyklepejte.
- Všechny suché ingredience (mouka, cukr, kypřicí prášek, jedlá soda a koření) smíchejte dohromady a dejte stranou.
- Do druhé mísy rozklepněte vajíčka a zlehka je našlehejte vidličkou, poté přidejte kefír, olej a promíchejte.
- Nakonec vmíchejte vychladlé dýňové pyré. Dýňovou směs přidejte k moučné směsi a dohladka vymíchejte.
- Polovinu směsi odeberte, a přidejte do ní holandské kakao a zbytek kefíru. Důkladně promíchejte.
- Do formy dejte nejprve část kakaového těsta, potom dýňové a nakonec zase kakaové. Nebo můžete lžící dávat těsto do formy na střídačku.
- Bábovku dejte péct do vyhřáté trouby na 45–50 minut (vyzkoušejte špejlí, jestli máte upečeno). Před podáváním bábovku pocukrujte.
Vyzkoušejte i další recepty na výtečné bábovky