Suroviny
- máslo 50 g
- hladká mouka 60 g
- hovězí vývar 1 l
- smetana ke šlehání (31%) 200 ml
- kopr 1 hrst
- sůl
- pepř
- jablečný ocet
- cukr
Postup přípravy
- Máslo vložte do hrnce a nechte zcela rozpustit. Stáhněte oheň a vsypte do másla mouku (hrašku), pečlivě promíchejte a asi dvě minutky míchejte (zasmažte tak světlou jíšku). Vařečku vyměňte za drátěnou metlu. K jíšce přilijte asi deci vývaru a metlou rychle promíchávejte, aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijte opět deci vývaru a postup opakujte, dokud nedolijete všechen vývar. Tímhle postupem zajistíte, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky. Omáčku osolte, opepřete, přiveďte k varu. Pak přiklopte pokličkou a na mírném ohni nechte 30 minut provařit.
- Do provařeného základu nalijte smetanu, přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty. Pak hrnec stáhněte z plotny. Přidejte hrst jemně nasekaného kopru a rozmíchejte ho. Po přidání kopru už omáčku nevařte!
- Pokud se vám nechce kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák – kopr jen lehce nalámejte, dejte do širšího hrnku, zalijte ho asi deckou hotové omáčky a pomocí tyčového mixeru tuhle směs rozmixujte, ale ne do hladka, to dostanete zelený brčák, stačí aby ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijte zpět do hrnce a zamíchejte.
- A nyní omáčku dochuťte octem a cukrem. Omáčka má být sladkokyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru. Dejte 2 menší lžíce octa a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promíchejte a ochutnávejte, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Přidejte slabý plátek másla, který omáčku zjemní.
- Podávejte s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.
Zbyl vám čerstvý kopr? Pak je čas na oblíbenou kulajdu! Uvařte si ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE