Najděte si recept
Na co máte chuť?

Koprová omáčka - jednoduchý recept na poctivou klasiku
Koprová omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi z krémové tučné smetany a poctivého vývaru, určitě si ji zamilujete.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Máslo 50 g
- hladká mouka (nebo hraška) 60 g
- hovězí vývar 1 l
- smetana ke šlehání (31%) 200 ml
- čerstvý kopr 1 hrst
- Sůl
- Pepř
- kvasný ocet (případně jablečný)
- Cukr
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Máslo vložte do hrnce a nechte zcela rozpustit. Stáhněte oheň a vsypte do másla mouku (hrašku), pečlivě promíchejte a asi dvě minutky míchejte (zasmažte tak světlou jíšku). Vařečku vyměňte za drátěnou metlu. K jíšce přilijte asi deci vývaru a metlou rychle promíchávejte, aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijte opět deci vývaru a postup opakujte, dokud nedolijete všechen vývar. Tímhle postupem zajistíte, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky. Omáčku osolte, opepřete, přiveďte k varu. Pak přiklopte pokličkou a na mírném ohni nechte 30 minut provařit.
- Do provařeného základu nalijte smetanu, přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty. Pak hrnec stáhněte z plotny. Přidejte hrst jemně nasekaného kopru a rozmíchejte ho. Po přidání kopru už omáčku nevařte!
- Pokud se vám nechce kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák – kopr jen lehce nalámejte, dejte do širšího hrnku, zalijte ho asi deckou hotové omáčky a pomocí tyčového mixeru tuhle směs rozmixujte, ale ne do hladka, to dostanete zelený brčák, stačí aby ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijte zpět do hrnce a zamíchejte.
- A nyní omáčku dochuťte octem a cukrem. Omáčka má být sladkokyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru. Dejte 2 menší lžíce octa a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promíchejte a ochutnávejte, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Přidejte slabý plátek másla, který omáčku zjemní.
- Podávejte s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.
Koprová omáčka, Marcela Prachařová / Pradobroty.cz
Objevte Pradobroty!
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.