Dýňová babka
Zdroj: Marek Kučera
Dýňová babka
Zdroj:
Marek Kučera
Jednoduchá buchta z kynutého těsta, která se v různých podobách dostala do světové kuchyně, získá díky šťavnaté dýni na vláčnosti, chuti i barvě a je věrná polskému originálu.
Postup přípravy
-
Nastrouhanou dýni vařte s polovinou mléka za častého promíchávání asi 10 minut.
-
Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Droždí utřete se zbylým vlažným mlékem a vzniklou kašičku vlijte do důlku. Dobře zpracujte vařečkou, pak mísu přikryjte a těsto nechte na teplém místě 30 minut kynout.
-
Promíchejte vejce s cukrem a kůrou, přidejte vychladlou podušenou dýni a znovu dobře promíchejte. Přidejte k těstu. Máslo rozehřejte, přidejte k těstu a dobře promíchejte, až se těsto nebude lepit.
-
Formu, například chlebíčkovou, vymažte máslem a vysypte moukou. Naplňte ji asi do poloviny těstem, přikryjte a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí objem.
-
Troubu předehřejte na 220 °C. Babku pečte asi 45 minut, pak nechte vychladnout ve formě a vyklopte. Podávejte poprášenou moučkovým cukrem.
Dýňová babka
Zdroj: Marek Kučera
Dýňová babka
Zdroj:
Marek Kučera
Vyzkoušejte i další sladké recepty s dýní