Suroviny
- dýně (dužina) 250 g
- plnotučné mléko 250 ml
- hladká mouka 500 g + na vysypání
- droždí 28 g
- vejce 2 ks
- cukr krupice 85 g
- citronová kůra z 1 citronu
- máslo 110 g + na vymazání
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Nastrouhanou dýni vařte s polovinou mléka za častého promíchávání asi 10 minut.
- Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Droždí utřete se zbylým vlažným mlékem a vzniklou kašičku vlijte do důlku. Dobře zpracujte vařečkou, pak mísu přikryjte a těsto nechte na teplém místě 30 minut kynout.
- Promíchejte vejce s cukrem a kůrou, přidejte vychladlou podušenou dýni a znovu dobře promíchejte. Přidejte k těstu. Máslo rozehřejte, přidejte k těstu a dobře promíchejte, až se těsto nebude lepit.
- Formu, například chlebíčkovou, vymažte máslem a vysypte moukou. Naplňte ji asi do poloviny těstem, přikryjte a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí objem.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Babku pečte asi 45 minut, pak nechte vychladnout ve formě a vyklopte. Podávejte poprášenou moučkovým cukrem.
Dýňová babka Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte i další sladké recepty s dýní