Suroviny
- kachní prsa 2 ks
- koření pěti vůní 1 lžička
- červená curry pasta 1 lžíce
- kurkuma 1/2 lžičky
- kokosové mléko 400 ml
- vývar (kachní (příp. kuřecí)) 300 ml
- rýžové nudle
- koriandr (čerstvý) 1 hrst
- perila 1 hrst
- cibule 1/2 ks
- hrachové lusky 2 hrsti
- houby (enoki)
- limetka 1 ks
- rybí omáčka 1 lžíce
Kachní vývar
Postup přípravy
- Můžete použít klasický kuřecí vývar, nic tím nezkazíte, ale pokud chcete, aby měla polévka opravdu výraznou kachní chuť, udělejte si nejdříve svůj vlastní kachní vývar. V hrnci nechte na kapce oleje zarestovat kosti z kachny, na menší kousky nakrájenou mrkev s petrželí a polovinu cibule v celku. Chceme, aby dostaly barvu do hněda. Po chvíli přihoďte česnek, který jen rukou lehce zmáčkněte a dejte ho tam i se slupkou, zázvor a chilli. Zalijte 2 l vody a nechte projít varem, následně stáhněte a nechte alespoň hodinu až hodinu a půl táhnout pod poličkou.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Kachní prsa dobře osolte, opepřete a použijte čínskou směs 5 koření (v něm je obsažen mletý badyán, sečuánský pepř, fenykl, skořice a hřebíček), které dobře vmasírujte do masa. Ta pak na rozpálené pánvi s kapkou oleje začněte opékat nejdříve kůží dolů. Chcete, aby se tuk, který je pod kůží, všechen vypekl, a zůstala jen samotná křupavá kůrčička nahoře. Je lepší dělat to na středně nižším ohni, aby se maso nezačalo připalovat. Otočte a opečte prsa i z druhé strany. A protože na pánvi je těžko propečete, musíte je dát ještě na pár minut do trouby. Ideální je, když jsou lehce růžová, takže stačí cca 5 minut a budou hotová.
- Na pánvi se zbavte přebytečného tuku, a pokud na ní jsou připáleniny, raději si vezměte novou nebo použijte hrnec. Dejte na ni lžíci červené kari pasty a chvíli ji restujte. Přidejte polovinu kokosového mléka, kurkumu a chvíli provařte. Je lepší si vzít nějakou metličku, abyste pomohli kari pastě a kurkumě se dobře spojit s mlékem. Přidejte zbytek kokosového mléka, polovinu vývaru a přiveďte k varu. Hustotu polévky regulujte přidáním vývaru, někdo má rád polévku více hustou s intenzivní kokosovou chutí, jiný ne, to už necháme na vás.
- Polévku dochuťte podle vaší chuti, ale držte se ideálně jen doporučených věcí. Lžíce rybí omáčky dokáže pokrm skvěle pozvednout a dát mu asijský nádech a limetka dodá jídlu nasládle kyselou svěžest. Pokud někomu schází pálivost, je lepší si nandat do misky více chilli sám pro sebe, ne každý má rád moc pálivé. Navíc červená kari pasta by měla být dostatečně pálivá.
- Uvařte nudle podle návodu a můžete se pustit do kompletace jídla.
- Do připravené misky dejte rýžové nudle, hráškové lusky (zbavené tvrdého konce) v celku nebo nakrájené na menší kousky (můžete je na poslední minutku hodit do vývaru a nechat spařit, aby lehce změkly), nakrájenou červenou cibuli, houby enoki, čerstvý koriandr, perilu a jarní cibulku. Nakonec jako třešničku na dortu přidejte na plátky nakrájená kachní prsa. To vše zalijte horkou polévkou a máte hotovo.
- Prima tip: Ideální na těchto pokrmech je, že zelenina se do jídla dává úplně čerstvá, maximálně se nechá na minutku spařit, aby změkla. Ale lepší je zalévat vše jen vařícím vývarem, zelenina pak zůstane krásně křupavá. Jediné, co občas chce chvilku spařit, jsou právě hráškové lusky. Záleží, na jaké narazíte, takže někdy je to vážně potřeba.
- Co se hub enoki týče, rozhodně je nevařte! Za čerstva jsou krásně křupavé a používají se třeba do salátů nebo právě do polévek, pokud je však vaříte, tak jejich nožky ztvrdnou a to už není to pravé. Pokud jste se s nimi ještě nesetkali, rozhodně se po nich podívejte, po houbách shiitake jsou druhými nejoblíbenějšími v Japonsku. Můžete na ně narazit ve větším supermarketu, a vůbec z nich nemějte strach. Jsou to japonské houby, které dostaly své jméno po stromu na kterém rostou, žádný hlubší a poetický smysl jejich název nemá :) Bílá barva hub je význačná pro houby z pěstíren, normálně v přírodě mají hnědavou až zlatavou barvu. Nicméně jsou skvělým zdrojem vitamínu D, obsahují antioxidanty a látky flammulin a proflamin potlačující rakovinu. Takže nejen že si na nich skvěle pochutnáte, ale ještě k tomu pomůžete dodat tělu prospěšné látky.