Suroviny
- droždí 20 g
- mléko (teplé) 150 ml
- hladká mouka 500 g
- dýně Hokkaidó (pyré) 175 g
- cukr krupice 85 g + na obalení
- mletá skořice 1 lžička + na obalení
- muškátový oříšek (nastrouhaný) 1/2 lžičky
- vejce 2 ks
- máslo (rozpuštěné) 40 g
- olej (řepkový nebo slunečnicový na smažení) 1 litr
Postup přípravy
- Připravte si nejprve pyré. Dýni hokaido vydlabejte, nakrájejte na kousky a dejte péct na 30 minut do rozehřáté trouby na 200 °C.
- Po upečení dýni ihned rozmixujte a odeberte 175 g pyré, které nechte zcela vychladnout.
- Do mísy od robota nasypte mouku, v ní udělejte důlek, nalijte do něj vlažné mléko, rozdrobte droždí, přisypte 15 g cukru, promíchejte a nechte 15 minut vzejít.
- Do vzešlého kvásku přidejte do mísy zbylé ingredience a pomocí háku vypracujte těsto. Zabere to asi 3–5 minut.
- Mísu s těstem přikryjte utěrkou a dejte na 1 hodinu na teplé místo kynout.
- Po vykynutí dejte těsto na pomoučenou plochu, zlehka prohněťte a těsto vyválejte na tloušťku asi 1 cm.
- Pomocí cca 7,5cm formičky nebo pomocí skleničky vyřízněte kruh a do středu každého udělejte malou sklenicí nebo malou kulatou formičkou dírku.
- Takto připravené donuty dejte na plochu podsypanou moukou, přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte 30 minut dokynout.
- V širokém kastrolu rozehřejte olej na 175–190 °C.
- Donuty smažte z obou stran dozlatova (asi 90 sekund z každé strany).
- Usmažené donuty nechte okapat od oleje na papírové utěrce a po 2 minutách je ještě teplé obalujte v cukru smíchaném se skořicí (poměr je na vás).