Těsto
- hladká mouka 1 hrnek
- polohrubá mouka 1/2 hrnku
- třtinový cukr 3/4 hrnku
- vanilkový cukr 4 g
- kypřicí prášek do perníku 10 g
- kakao (černé) 1 a 1/2 lžíce
- mletá skořice 1/2 lžičky
- plnotučné mléko 1 hrnek
- vejce 1 ks
- rostlinný olej (nebo ořechový) 1/2 hrnku
- rybízový džem 1 a 1/2 vrchovaté lžíce
Krém
- tučný tvaroh (ve vaničce) 750 g
- moučkový cukr 150 g
Poleva
- pomerančový džus (100%) 500 g
- vanilkový cukr 8 g
- vanilkový pudink v prášku 37 g
Postup přípravy
- Plech o rozměrech 35 × 25 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C, horní a dolní ohřev.
- V míse smíchejte obě prosáté mouky a cukry, kypřicí prášek, kakao a skořici. V druhé míse prošlehejte mléko, vejce a olej. Suchou směs zapracujte pomocí stěrky do tekuté směsi a vymíchejte dohladka. Vmíchejte rybízovou zavařeninu.
- Těsto vlijte na plech, zlehka ho postříkejte vodou z rozprašovače a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečený perník vytáhněte a nechte zchladnout.
- Pomocí stěrky promíchejte tvaroh s cukrem dohladka. Natřete ho na vychladlý korpus.
- Na polevu zahřívejte v rendlíku 1,5 hrnku džusu s cukrem. Ve zbylém džusu prošlehejte metličkou pudink dohladka. Směs vlijte do horkého džusu a míchejte a vařte na nižší teplotě 2 minuty do zhoustnutí. Ihned vlijte rovnoměrně na tvarohový krém a uložte do lednice přes noc.
- Vychlazený moučník krájejte na stejně velké kostky.
PRIMA TIP: Suroviny na těsto vytáhněte z lednice alespoň půl hodiny před pečením, aby získaly stejnou teplotu. Zabráníte tak sražení těsta. Jako odměrku použijte hrnek o obsahu 250 ml.
Vyzkoušejte také recept na jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného vidoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE