Češka z Česka

Domácí šulánky z dýňovo-bramborového těsta

Moje hodnocení
12x

Stále vám zbývají zásoby dýně a přemýšlíte, do čeho ji tentokrát zužitkovat? Pokud o víkendu plánujete nějakou masovou pečínku, máme pro vás tip na skvělou přílohu. Domácí šulánky z dýňovou-bramborového těsta jsou trefa do černého. Jsou krásně vláčné a jejich příprava není zase tak náročná. Určitě je musíte vyzkoušet!

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. S dostatečným předstihem uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout.
  2. Dýni omyjte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte na menší podobně velké kousky. Dejte péct do trouby na 180 °C, dokud nezměkne.
  3. Po upečení dýni rozmačkejte vidličkou. Vařené vychladlé brambory oloupejte a nadrobno nastrouhejte do mísy k dýni. Osolte, přidejte vejce a mouku.
  4. Rychle vypracujte těsto, aby se příliš nelepilo a neřídlo. Podle potřeby přidávejte hrubou mouku. Z těsta vytvarujte váleček a z něho krájejte cca 4cm dílky, ze kterých vytvarujte šišky.
  5. V hrnci nechte vařit osolenou vodu a jakmile vře, přidejte do ní šišky (postupně, ne všechny najednou, ať mají prostor) a promíchejte, aby se nelepily. Když jsou hotové, vyplavou na povrch. Pak je sbírejte sítkem. Trvá to jen pár minut, tak neodbíhejte.

TIP: Než začnete vařit více šišek, zkuste jednu na zkoušku. Nerozvařila se, je to v pořádku. Pokud se šiška rozvařila, přidejte do těsta další mouku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Češka z Česka

Jana Jakusová Češka z Česka

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Jakusová, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska.cz


Přečtěte si také

Recepty