Suroviny
- dýně Hokkaidó 300 g
- brambory (varný typ C) 200 g
- vejce 1 ks
- hrubá mouka 150 g + dle potřeby
- sůl
Postup přípravy
- S dostatečným předstihem uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout.
- Dýni omyjte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte na menší podobně velké kousky. Dejte péct do trouby na 180 °C, dokud nezměkne.
- Po upečení dýni rozmačkejte vidličkou. Vařené vychladlé brambory oloupejte a nadrobno nastrouhejte do mísy k dýni. Osolte, přidejte vejce a mouku.
- Rychle vypracujte těsto, aby se příliš nelepilo a neřídlo. Podle potřeby přidávejte hrubou mouku. Z těsta vytvarujte váleček a z něho krájejte cca 4cm dílky, ze kterých vytvarujte šišky.
- V hrnci nechte vařit osolenou vodu a jakmile vře, přidejte do ní šišky (postupně, ne všechny najednou, ať mají prostor) a promíchejte, aby se nelepily. Když jsou hotové, vyplavou na povrch. Pak je sbírejte sítkem. Trvá to jen pár minut, tak neodbíhejte.
TIP: Než začnete vařit více šišek, zkuste jednu na zkoušku. Nerozvařila se, je to v pořádku. Pokud se šiška rozvařila, přidejte do těsta další mouku.
Domácí šulánky z dýňovo-bramborového těsta 2
Domácí šulánky z dýňovo-bramborového těsta 3