Suroviny
- brambory 500 g
- dýně Hokkaidó 500 g
- smetana ke šlehání 400 ml
- ementál (strouhaný) 300 g
- Grana Padano 100 g
- olej (olivový nebo slunečnicový) cca 1 lžíce
- tymián
- česnek 3 stroužky
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Dýni hokaido umyjte, rozkrojte a vydlabejte z ní semínka. Nakrájejte ji na tenké plátky a vůbec neloupejte.
- Na stejně velké plátky krájejte i omyté brambory ve slupce a postupně vyskládejte do zapékací kulaté formy (předem vymazané olejem) první vrstvu.
- Množství dýně a brambor je orientační (z kuchařky). Já postupně krájím dýni a brambory tak, abych vyskládala zapékací mísu tak akorát, takže krájím postupně.
- V míse smíchejte smetanu, nastrouhané sýry (trochu si nechte stranou na závěr), prolisovaný česnek, tymián (sušený nebo čerstvý), sůl a pepř.
- Na první patro vyskládané dýně s bramborami nalijte část směsi, vyskládejte další patro dýně, brambor a zase směs.
- Jakmile je zapékací forma plná, nalijte na ni zbytek směsi a posypte sýrem, aby se krásně zapekl a zezlátl. Udělá pak skvělou krustičku.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.