Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nadýchaný dýňový toustový chléb
Dnešním receptem si znovu potvrzujeme, jak variabilní je dýně a dýňové pyré. Nejenže z této suroviny vykouzlíte polévku nebo přílohu. Hodí se i do sladkého pečení, a dokonce prokáže skvělou službu i tomuto chlebu. Díky pyré je totiž krásně vláčný! Upečte si doma tento nadýchaný dýňový toustový chléb.
do 2 hodin
Suroviny
- teplé mléko 60 ml
- sušené droždí 1 sáček
- cukr 1 lžička
Těsto:
- vejce 2 ks
- cukr 40 g
- sůl 1 lžička
- dýňové pyré 1 hrnek
- rozpuštěné máslo 80 g
- mléko 120 ml
- hladká mouka 600–650 g
- máslo 2 lžíce (na potření)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V misce promíchejte teplé mléko s droždím a cukrem a nechte vzejít kvásek (trvá to 10 minut).
- Do mísy od robota nasypte mouku, sůl, přilijte teplé mléko, přidejte vejce, dýňové pyré, vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo.
- Nechte vše zpracovat v těsto. Doporučuji nespěchat a hníst těsto tak 8–10 minut.
- Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (trvá to přibližně hodinu a půl).
- Vykynuté těsto dejte na vál, lehce propracujte a pak vyválejte do tvaru obdélníku.
- Formu na toustový chleba vymažte máslem. Těsto stočte a vložte do formy. Přikryjte a nechte kynout dalších 30 minut.
- Troubu předehřejte na 200 °C horký vzduch. Vykynutý chléb potřete rozpuštěným máslem a dejte do předehřáté trouby péct na 15 minut.
- Poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20–25 minut. Po upečení vyndejte z formy a nechte na mřížce vychladnout.
Rok s Garden & Kitchen
Vystudovaná ekonomka a máma dvou dětí vyrostla na venkově, kde se od svojí babičky naučila starat o zahradu i domácí zvířata a péct a od maminky zase vařit. Po mnoha letech ve městě si však Inna Valoušková uvědomila, že patří na venkov a potřebuje cítit přírodu a jíst převážně to, co vypěstuje a ne produkty neznámého původu z anonymního supermarketu. A tak se vrátila na vesnici a začala pěstovat to, co má ráda a úrodu postupně zpracovávat v kuchyni. O své zkušenosti se dělí na blogu www.gardenandkitchen.com, díky kterému vznikla i tato kuchařka. Představuje roční období v celé jejich kráse, jejich plodiny a lahodné recepty z nich.
Kuchařka je dostání pouze na gkshop.cz