Podzimní voňavé tiramisu s krémem z pečené dýně

Moje hodnocení
12x

Tiramisu je italská klasika plná voňavé kávy, piškotů a lahodného krému. Když se ale spojí s typicky podzimní surovinou, tedy s dýní, vznikne delikatesa neskutečných chutí. Nevěříte? Ivana alias Cat & Cook vás o tom snadno přesvědčí.

6 porcí
120 minut
italská

Pyré

  • dýně Hokkaidó (menší )

Pumpkin spice koření

Tiramisu

Volitelné

Postup přípravy

  1. Dýňové pyré: V cizině se dýňové pyré prodává standardně v plechovkách, my si ho musíme vyrobit sami.
  2. Plech vyložte pečicím papírem, troubu zapněte na 190 °C. Dýni omyjte, překrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na půlměsíčky, vložte na plech a pečte asi 45 minut úplně doměkka.
  3. Záleží na vaší troubě a velikosti kousků, průběžně ji zkoušejte. Upečenou dýni přemístěte do mísy, smíchejte s polovinou koření „pumpkin spice“ a rozmixujte dohladka (tyčovým mixérem, ve food procesoru…).
  4. Poté pyré ještě propasírujte přes jemné síto. Navažte si správné množství, nechte ho vychladnout a vložte zachladit do lednice.
  5. Je důležité, aby do krému přišlo stejně vychlazené, jako mascarpone, proto je lepší připravit si ho den předem. Zbytek můžete použít do polévky nebo jako přílohu.
  6. Tiramisu: Kávu uvařte minimálně 2 hodiny před přípravou, aby vystydla. Ještě zatepla do ní přimíchejte polovinu zbylého koření „pumpkin spice“.
  7. Pokud budete používat alkohol, smíchejte ho s kávou až po vychladnutí.
  8. Připravte si rendlík a ohnivzdornou mísu, která pasuje přímo na hrnec. Do rendlíku napusťte asi 2 cm vody.
  9. V míse smíchejte žloutky s cukrem a položte na hrnec. Plotnu zapněte na střední teplotu a začněte se šleháním.
  10. Doporučuji vám použít ruční šlehač, zabere to totiž 10–15 minut. Hmotu je potřeba našlehat do světlé pěny a zároveň by žloutky měly dosáhnout teploty lehce přes 60 °C.
  11. Pokud máte digitální teploměr, určitě ho použijte na kontrolu teploty. V tuto chvíli přidejte vanilku a sundejte z vodní lázně. Dejte pozor, aby se pára z lázně nevysrážela do směsi.
  12. Nyní najednou přidejte celé mascarpone (rovnou z lednice) a taktéž vychlazené dýňové pyré. Jen zlehka pomocí metličky spojte se směsí.
  13. Měla by vzniknout hustá, tmavě žlutá pěna. Než si připravíte ostatní suroviny, vložte směs do lednice. Pozor, pokud chcete dělat „bobečky“, krém musíte zachladit určitě tak 5 hodin, nejlépe přes noc, aby byl pořádně tuhý.
  14. Teď se vrhněte na kompletaci. Pokud používáte malé skleničky, piškoty nalámejte na menší kousky. Jestli dáváte přednost velké míse jako já, přizpůsobte piškoty velikosti.
  15. Piškoty na okamžik ponořte do kávy a poklaďte na dno mísy či skleniček. Nechte je vždy trochu okapat, aby v dezertu nebylo příliš tekutiny.
  16. Přidejte krém a postupujte stejně ještě jednou či dvakrát – podle velikosti mísy (v případě skleniček podle potřeby). Vrch mísy by měl pokrývat krém.
  17. Jak jsem psala výše, pokud chcete dělat bobečky, musíte mít hodně zachlazený krém. Použijte zdobicí sáček a kulatou nebo zdobnou trezírovací špičku.
  18. Poté dezert ihned vložte do lednice minimálně na 3 hodiny. Tiramisu je ale nejlepší, když se nechá odležet do druhého dne. Před servírováním ho posypte kvalitním holandským kakaem.

TIP: Zbytek koření můžete použít do vašeho domácího pumpkin pie spice kafíčka nebo třeba do perníku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty