Pyré
- dýně Hokkaidó (menší )
Pumpkin spice koření
- skořice 1 a 1/2 lžíce
- sušený zázvor (mletý ) 1 lžička
- muškátový oříšek (čerstvě strouhaný ) 1 lžička
- mletý hřebíček 3/4 lžičky
- mleté nové koření 3/4 lžičky
Tiramisu
- žloutek 6 ks (z vajec vel. M)
- cukr krupice 220 g
- vanilkový extrakt (přírodní ) 1 lžička
- mascarpone 500 g
- Dýňové pyré 200–230 g
- piškoty (Savoiardi) cca 30 ks
- espresso (V60, french pressu nebo jiné silné kávy) 300 ml
- kakao (Van Houten (příp. jiné kvalitní holandského typu))
Volitelné
- víno Marsala (sladké ) 2 lžíce
- rum (hnědý) 2 lžíce
Postup přípravy
- Dýňové pyré: V cizině se dýňové pyré prodává standardně v plechovkách, my si ho musíme vyrobit sami.
- Plech vyložte pečicím papírem, troubu zapněte na 190 °C. Dýni omyjte, překrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na půlměsíčky, vložte na plech a pečte asi 45 minut úplně doměkka.
- Záleží na vaší troubě a velikosti kousků, průběžně ji zkoušejte. Upečenou dýni přemístěte do mísy, smíchejte s polovinou koření „pumpkin spice“ a rozmixujte dohladka (tyčovým mixérem, ve food procesoru…).
- Poté pyré ještě propasírujte přes jemné síto. Navažte si správné množství, nechte ho vychladnout a vložte zachladit do lednice.
- Je důležité, aby do krému přišlo stejně vychlazené, jako mascarpone, proto je lepší připravit si ho den předem. Zbytek můžete použít do polévky nebo jako přílohu.
- Tiramisu: Kávu uvařte minimálně 2 hodiny před přípravou, aby vystydla. Ještě zatepla do ní přimíchejte polovinu zbylého koření „pumpkin spice“.
- Pokud budete používat alkohol, smíchejte ho s kávou až po vychladnutí.
- Připravte si rendlík a ohnivzdornou mísu, která pasuje přímo na hrnec. Do rendlíku napusťte asi 2 cm vody.
- V míse smíchejte žloutky s cukrem a položte na hrnec. Plotnu zapněte na střední teplotu a začněte se šleháním.
- Doporučuji vám použít ruční šlehač, zabere to totiž 10–15 minut. Hmotu je potřeba našlehat do světlé pěny a zároveň by žloutky měly dosáhnout teploty lehce přes 60 °C.
- Pokud máte digitální teploměr, určitě ho použijte na kontrolu teploty. V tuto chvíli přidejte vanilku a sundejte z vodní lázně. Dejte pozor, aby se pára z lázně nevysrážela do směsi.
- Nyní najednou přidejte celé mascarpone (rovnou z lednice) a taktéž vychlazené dýňové pyré. Jen zlehka pomocí metličky spojte se směsí.
- Měla by vzniknout hustá, tmavě žlutá pěna. Než si připravíte ostatní suroviny, vložte směs do lednice. Pozor, pokud chcete dělat „bobečky“, krém musíte zachladit určitě tak 5 hodin, nejlépe přes noc, aby byl pořádně tuhý.
- Teď se vrhněte na kompletaci. Pokud používáte malé skleničky, piškoty nalámejte na menší kousky. Jestli dáváte přednost velké míse jako já, přizpůsobte piškoty velikosti.
- Piškoty na okamžik ponořte do kávy a poklaďte na dno mísy či skleniček. Nechte je vždy trochu okapat, aby v dezertu nebylo příliš tekutiny.
- Přidejte krém a postupujte stejně ještě jednou či dvakrát – podle velikosti mísy (v případě skleniček podle potřeby). Vrch mísy by měl pokrývat krém.
- Jak jsem psala výše, pokud chcete dělat bobečky, musíte mít hodně zachlazený krém. Použijte zdobicí sáček a kulatou nebo zdobnou trezírovací špičku.
- Poté dezert ihned vložte do lednice minimálně na 3 hodiny. Tiramisu je ale nejlepší, když se nechá odležet do druhého dne. Před servírováním ho posypte kvalitním holandským kakaem.
TIP: Zbytek koření můžete použít do vašeho domácího pumpkin pie spice kafíčka nebo třeba do perníku.