Suroviny
- dýně 1 kg
- pomeranč (větší ) 3 ks
- citron 1 ks
- fruktóza (např. Labeta) cca 100 g
- mletá skořice 1 lžička (nebo 1 svitek celé)
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1 lžička
- voda 500–600 ml
Postup přípravy
- Připravte si čisté, ideálně i sterilizované skleničky. Dýni očistěte a vyškrábejte z ní lžící semínka.
- Dužinu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vodu, přilijte šťávu z pomerančů i z citronu, kyselinu citronovou, cukr i skořici a do tohoto nálevu vložte nakrájenou dýni.
- Na mírném plameni vařte do změknutí dýně. Nevařte ale moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat, takže stačí, když dýni povaříte do poloměkka.
- Do připravených skleniček přendejte povařenou dýni a zalijte nálevem. Skleničky důkladně uzavřete a sterilujte v hrnci s vodou na 80 °C přibližně 20 minut.
- Kompot uchovávejte klidně mimo lednici, avšak po otevření skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve.
PRIMA TIPY:
- Namísto šťávy z čerstvých pomerančů můžete použít 100% pomerančový nebo také ananasový džus.
- Pokud vám zbyde nálev, slijte ho do sklenice a dejte vychladit do ledničky, je z něj báječný pomerančovo-dýňový džus!
Dýňový kompot s pomerančem 2 Zdroj: archiv Labeta