Dýňový kompot s pomerančem
Zdroj: archiv Labeta
Dýňový kompot s pomerančem
Zdroj:
archiv Labeta
Dýňový kompot lze přichystat takřka z jakékoliv dýně – hokaido, muškátové či máslové i jiných oranžových druhů, zcela nevhodná je pouze dýně špagetová, jelikož se po upečení rozpadá na jednotlivá vlákna.
Postup přípravy
-
Připravte si čisté, ideálně i sterilizované skleničky. Dýni očistěte a vyškrábejte z ní lžící semínka.
-
Dužinu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vodu, přilijte šťávu z pomerančů i z citronu, kyselinu citronovou, cukr i skořici a do tohoto nálevu vložte nakrájenou dýni.
-
Na mírném plameni vařte do změknutí dýně. Nevařte ale moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat, takže stačí, když dýni povaříte do poloměkka.
-
Do připravených skleniček přendejte povařenou dýni a zalijte nálevem. Skleničky důkladně uzavřete a sterilujte v hrnci s vodou na 80 °C přibližně 20 minut.
-
Kompot uchovávejte klidně mimo lednici, avšak po otevření skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve.
PRIMA TIPY:
-
Namísto šťávy z čerstvých pomerančů můžete použít 100% pomerančový nebo také ananasový džus.
-
Pokud vám zbyde nálev, slijte ho do sklenice a dejte vychladit do ledničky, je z něj báječný pomerančovo-dýňový džus!
Dýňový kompot s pomerančem 2
Zdroj: archiv Labeta
Dýňový kompot s pomerančem 2
Zdroj:
archiv Labeta