Dýňový kompot s pomerančem

Moje hodnocení
1x

Dýňový kompot lze přichystat takřka z jakékoliv dýně – hokaido, muškátové či máslové i jiných oranžových druhů, zcela nevhodná je pouze dýně špagetová, jelikož se po upečení rozpadá na jednotlivá vlákna.


1 porce
60 minut

Suroviny

  • dýně 1 kg
  • větší pomeranče 3 ks
  • citron 1 ks
  • fruktóza (např. Labeta) cca 100 g
  • mletá skořice 1 lžička (nebo 1 svitek celé)
  • kyselina citronová (např. Labeta) 1 lžička
  • voda 500–600 ml

Postup přípravy

  1. Připravte si čisté, ideálně i sterilizované skleničky. Dýni očistěte a vyškrábejte z ní lžící semínka.
  2. Dužinu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vodu, přilijte šťávu z pomerančů i z citronu, kyselinu citronovou, cukr i skořici a do tohoto nálevu vložte nakrájenou dýni.
  3. Na mírném plameni vařte do změknutí dýně. Nevařte ale moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat, takže stačí, když dýni povaříte do poloměkka.
  4. Do připravených skleniček přendejte povařenou dýni a zalijte nálevem. Skleničky důkladně uzavřete a sterilujte v hrnci s vodou na 80 °C přibližně 20 minut.
  5. Kompot uchovávejte klidně mimo lednici, avšak po otevření skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve.

PRIMA TIPY:

  • Namísto šťávy z čerstvých pomerančů můžete použít 100% pomerančový nebo také ananasový džus.
  • Pokud vám zbyde nálev, slijte ho do sklenice a dejte vychladit do ledničky, je z něj báječný pomerančovo-dýňový džus!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty