Suroviny
- dužina dýně 400 g
- bílý jogurt (třtinový cukr) 100 g
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- mletý zázvor 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- mletý hřebíček 1 špetka
- vejce 3 ks
- kondenzované mléko 400 g
- chlazené listové těsto 1 plát
Krém a zdobení
- bílá čokoláda 100 g
- smetana 38 % (např. Gran Moravia) 200 ml
- cukr 80 g
- mascarpone 250 g
Postup přípravy
- Nakrájejte na kousky dýňovou dužinu a pečte ji v troubě při 180 °C asi 20 minut doměkka. Zakryjte ji alobalem, aby se nespálila.
- Smíchejte třtinový cukr, lžíci kukuřičného škrobu, špetku soli, lžičku mletého zázvoru, lžičku mleté skořice a špetku mletého hřebíčku.
- Přidejte upečenou dýni rozmačkanou vidličkou, vejce a dobře promíchejte. Nakonec přidejte kondenzované mléko.
- Na vymazaný nebo pečicím papírem vystlaný plech rozložte plát listového těsta a naneste na něj dýňovou směs. Pečte v troubě při 220 °C asi 10 minut, pak stáhněte na 180 °C a pečte dalších asi 30 minut.
- Mezitím rozpusťte bílou čokoládu a vyšlehejte smetanu s cukrem.
- Smíchejte rozpuštěnou čokoládu, mascarpone a sladkou šlehačku a nechte alespoň hodinu uležet.
- Vychladlý koláč servírujte spolu s krémem z mascarpone.
Dýňový koláč s krémem z mascarpone Zdroj: archiv La Formaggeria