Najděte si recept
Na co máte chuť?

Dýňové kari s cizrnou podle Kamu
Článek
21x kari v hlavní roli
Suroviny (4 porce)
- 1 velká máslová dýně nebo 2 dýně hokkaido
- sterilovaná nebo uvařená cizrna 400 g
- nahrubo nasekané šalotky 8 ks
- česnek nasekaný 1 lžíce
- čerstvý zázvor nasekaný 1 lžíce
- čerstvá chilli paprička nasekaná 1 ks
- mletá kurkuma 1 lžička
- koření Garam masala 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř 1/4 lžičky
- konzervovaná drcená rajčata 400 g
- kokosové mléko 400 g
- rostlinný olej 3 lžíce
- rybí omáčka 2 lžíce
- šťáva z 1/2 limetky
- Sůl
Na ozdobení:
Postup
- Dýni omyjte, osušte a nakrájejte na menší kostky. Přendejte je na plech s pečicím papírem, zakápněte trochou oleje, promastěte a osolte. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C do poloměkka zhruba 15 minut.
- Poté připravte hlubokou pánev nebo hrnec a rozpalte zbylý olej. Opečte na něm zvolna zázvor, česnek a šalotku. Přidejte garam masalu, kurkumu a pepř a restujte, dokud se koření nerozvoní. Přimíchejte drcená rajčata, chilli papričku, přiveďte k varu a zalijte kokosovým mlékem.
- Jakmile se začne omáčka vařit, přidejte cizrnu a za dalších pár minut i dýni. Společně vařte, dokud není dýně měkká. Na závěr dochuťte rybí omáčkou, limetkou a solí. Podávejte dozdobené dýňovými semínky a podle chuti můžete přidat čerstvé klíčky.
PRIMA TIP: Věděli jste, že dýni hokkaido nemusíte zbavovat slupky? Při vaření krásně změkne a navíc má báječnou barvu a obsahuje spoustu stopových prvků. Ostatní dýně slupky určitě zbavte.
Nejbarevnější kuchařka
Kamila KAMU Rundusová
Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.
Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.