Suroviny
- hladká mouka 260 g
- jedlá soda 1 lžička
- skořice (či jiné koření) 1 a 1/2 lžičky
- vejce 4 ks
- cukr (muscovado / třtinový) 250–300 g
- máslo (rozpuštěné) 240 ml
- ořechy (najemno namleté pekanové / vlašské ) 100 g
- sůl 1/2 lžičky
- dýně (najemno nastrouhaná,hokkaido může být se slupkou) 330–350 g
- vanilkový lusk (semínka z jednoho vanilkového lusku / lžíce přírodního vanilkového extraktu)
- rostlinný olej (máslo a strouhanka na vymazání formy)
Na ozdobu
- moučkový cukr NEBO
- poleva (cukrová,moučkový cukr + smetana/mléko/ovocná šťáva)
Postup přípravy
- Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160 °C.
- Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pozor, pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, místo oleje použijte máslo, kterým formu vytřete. Poté postupujte stejně.
- V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, koření a nechte stranou.
- Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (balónová metla) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny.
- Bude to trvat asi 7–10 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že jen líně stékají ze stěrky a barva je velmi světlá.
- Poté pomalu za stálého šlehání přilévejte máslo a vanilku. Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchejte moučnou směs, pak ořechy a dýni.
- Takto hotové těsto nalijte do připravené formy (naplňte ji cca do tří čtvrtin) a dejte péct do vyhřáté trouby na 45–60 minut – časem se ale neřiďte, je hodně orientační. Záleží na vaší troubě a formě.
- Zda je korpus hotový, poznáte tak, že když do středu zapíchnete špejli, po vytažení je čistá. Pokud máte digitální teploměr, můžete ho použít místo špejle. Vnitřní teplota bábovky by měla mít cca 95 °C.
- Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte.
- Po vychladnutí ji pocukrujte moučkovým cukrem nebo polijte polevou. Na tu stačí smíchat moučkový cukr s trochou smetany, plnotučného mléka, kokosového mléka nebo s jakýmkoliv ovocným pyré či šťávou.
Vyzkoušejte také jednoduchou mramorovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE:Mramorová hrníčková bábovka
Vyzkoušejte další recepty s dýní naslano i nasladko
Dýně je velmi univerzální surovina, s kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Od klasické polévky, rizota nebo dýňové omáčky, můžete volně přejít k pečené dýni do salátu, přidat ji do bramborového těsta na knedlíky či noky, případně z ní udělat bramboráky. Inspirujte se výběrem slaných receptů.
Dýňová polévka | Bramboráky s dýní | Univerzální dýňové pyré | Šulánky z dýňovo-bramborového těsta | Rychlé dýňové kari s cizrnou | Dýňové lasagne
Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.
Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny