Dokonale vláčná dýňová bábovka

Moje hodnocení
7x

Bábovku si mnoho lidí spojuje s dětstvím, domovem a nezapomenutelnými vzpomínkami. Stejně jako Ivana Jindřichová alias Cat & Cook. Právě od ní je dnešní recept na tuto sladkou klasiku v podzimním kabátku. Vyzkoušejte tentokrát dýňovou bábovku.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • hladká mouka 260 g
  • jedlá soda 1 lžička
  • kypřicí prášek 1 a 1/2 lžičky
  • sůl 1/2 lžičky
  • skořice (či jiné koření) 1 a 1/2 lžičky
  • vejce 4 ks
  • cukr muscovado / třtinový 250–300 g
  • rozpuštěné máslo 240 ml
  • najemno namleté pekanové / vlašské ořechy 100 g
  • najemno nastrouhaná dýně (hokkaido může být se slupkou) 330–350 g
  • semínka z jednoho vanilkového lusku / lžíce přírodního vanilkového extraktu
  • rostlinný olej (rostlinný olej / máslo a strouhanka na vymazání formy)

Na ozdobu

  • moučkový cukr NEBO
  • cukrová poleva (moučkový cukr + smetana/mléko/ovocná šťáva)

Postup přípravy

  1. Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160 °C.
  2. Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pozor, pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, místo oleje použijte máslo, kterým formu vytřete. Poté postupujte stejně.
  3. V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, koření a nechte stranou.
  4. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (balónová metla) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny.
  5. Bude to trvat asi 7–10 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že jen líně stékají ze stěrky a barva je velmi světlá.
  6. Poté pomalu za stálého šlehání přilévejte máslo a vanilku. Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchejte moučnou směs, pak ořechy a dýni.
  7. Takto hotové těsto nalijte do připravené formy (naplňte ji cca do tří čtvrtin) a dejte péct do vyhřáté trouby na 45–60 minut – časem se ale neřiďte, je hodně orientační. Záleží na vaší troubě a formě.
  8. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že když do středu zapíchnete špejli, po vytažení je čistá. Pokud máte digitální teploměr, můžete ho použít místo špejle. Vnitřní teplota bábovky by měla mít cca 95 °C.
  9. Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte.
  10. Po vychladnutí ji pocukrujte moučkovým cukrem nebo polijte polevou. Na tu stačí smíchat moučkový cukr s trochou smetany, plnotučného mléka, kokosového mléka nebo s jakýmkoliv ovocným pyré či šťávou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook


Přečtěte si také

Recepty