Dokonale vláčná dýňová bábovka

Moje hodnocení
11x

Bábovku si mnoho lidí spojuje s dětstvím, domovem a nezapomenutelnými vzpomínkami. Stejně jako Ivana Jindřichová alias Cat & Cook. Právě od ní je dnešní recept na tuto sladkou klasiku v podzimním kabátku. Vyzkoušejte tentokrát dýňovou bábovku.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • hladká mouka 260 g
  • jedlá soda 1 lžička
  • skořice (či jiné koření) 1 a 1/2 lžičky
  • vejce 4 ks
  • cukr (muscovado / třtinový) 250–300 g
  • máslo (rozpuštěné) 240 ml
  • ořechy (najemno namleté pekanové / vlašské ) 100 g
  • sůl 1/2 lžičky
  • dýně (najemno nastrouhaná,hokkaido může být se slupkou) 330–350 g
  • vanilkový lusk (semínka z jednoho vanilkového lusku / lžíce přírodního vanilkového extraktu)
  • rostlinný olej (máslo a strouhanka na vymazání formy)

Na ozdobu

  • moučkový cukr NEBO
  • poleva (cukrová,moučkový cukr + smetana/mléko/ovocná šťáva)

Postup přípravy

  1. Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160 °C.
  2. Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pozor, pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, místo oleje použijte máslo, kterým formu vytřete. Poté postupujte stejně.
  3. V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, koření a nechte stranou.
  4. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (balónová metla) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny.
  5. Bude to trvat asi 7–10 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že jen líně stékají ze stěrky a barva je velmi světlá.
  6. Poté pomalu za stálého šlehání přilévejte máslo a vanilku. Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchejte moučnou směs, pak ořechy a dýni.
  7. Takto hotové těsto nalijte do připravené formy (naplňte ji cca do tří čtvrtin) a dejte péct do vyhřáté trouby na 45–60 minut – časem se ale neřiďte, je hodně orientační. Záleží na vaší troubě a formě.
  8. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že když do středu zapíchnete špejli, po vytažení je čistá. Pokud máte digitální teploměr, můžete ho použít místo špejle. Vnitřní teplota bábovky by měla mít cca 95 °C.
  9. Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte.
  10. Po vychladnutí ji pocukrujte moučkovým cukrem nebo polijte polevou. Na tu stačí smíchat moučkový cukr s trochou smetany, plnotučného mléka, kokosového mléka nebo s jakýmkoliv ovocným pyré či šťávou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty