návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Jemné kokosové curry s dýní, květákem a cizrnou

4 porce
do 1 hodiny
Jemné kokosové curry s dýní, květákem a cizrnou
Autor: Zeleninová kuchařka Jemné kokosové curry s dýní, květákem a cizrnou
Zeleninové kari má obrovskou výhodu ve své variabilitě. Můžete ho vařit z libovolných sezonních plodin a vždy bude skvělé. V zimě ho rozzáří dýně, máslová je jemná a nevaří se příliš dlouho. Hnědá cizrna připomíná svou barvou i chutí lískové oříšky.
Reklama

Další výtečné zeleninové recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Zimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH

Poslední letošní číslo časopisu Prima FRESH vás provede obdobím adventu i oslavami Vánoc a konce roku. Stejně tak v něm najdete i recepty, které vás zahřejí a zpříjemní...
Reklama

Postup

  1. Den předem propláchněte cizrnu a namočte ji. Slijte ji, zalijte 2,5násobným množstvím vody a vařte zhruba 30 minut. Po uvaření je na povrchu tvrdší, ale uvnitř je krásně měkká.
  2. Mezitím oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli, chilli papričku a citronovou trávu nasekejte nadrobno, dýni nakrájejte na kostky.
  3. V hrnci rozehřejte olej, osmažte na něm cibuli a jakmile lehce ztmavne, přidejte chilli papričku, citronovou trávu a černuchu a krátce orestujte. Vsypte koření, restujte 1 minutu, aby kurkuma nezhořkla, přidejte dýni, zalijte kokosovým mlékem a 500 ml vody, osolte, přiveďte k varu a vařte 20 minut.
  4. Rýži propláchněte, zlehka osolte, zalijte dvojnásobným množstvím vody, zahřívejte k varu, snižte teplotu, přiklopte a na mírném stupni vařte 15–20 minut doměkka. Občas promíchejte. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, odstavte a nechte pod pokličkou dojít.
  5. Květák omyjte, rozdělte na růžičky, vložte je do kokosového mléka a vařte 7 minut. Přidejte rajčata, uvařenou cizrnu, zastříkněte citronem a 5 minut povařte. Podávejte s rýží.
Reklama

PRIMA TIP: Kalonji, u nás známá jako černucha setá nebo také černý kmín, se považoval v Egyptě za všelék. Snižuje především nepříjemnou plynatost, podporuje funkci střev, ale také je zbavuje nežádoucích parazitů. Použití je podobné jako u pepře, přidávejte ho do základů s cibulí, do pečiva nebo do salátů a chutney. Má nenápadnou, jemně nahořklou chuť.

Zeleninová kuchařka Foto:

Zeleninová kuchařka

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma

Šéfkuchař dejvické veganské restaurace Country Life sestavil kuchařku výhradně z rostlinných surovin vypěstovaných v Čechách. Bezmála sto výtečných lehkých a samozřejmě zdravých receptů doplňuje výletem na farmu a ukázkou pěstování a zpracování jednotlivých surovin. Kniha je rozdělena do kapitol podle sezony, čímž se stává skvělým průvodcem vaření z farmářských bedýnek nebo z nákupu na farmářském trhu. Petr Klíma umně kombinuje zeleninu, obiloviny a luštěniny a přirozeně tak v pokrmech omezuje lepek a cukr. Všechny recepty jsou veganské, nepoužívají tedy ani mléko ani vejce. Pokud hledáte inspiraci, jak začít vařit zdravěji a chutně, právě jste ji našli.

Vydává Smart Press.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama