Suroviny
- hnědá cizrna 150 g
- Řepkový olej 5 lžic
- Cibule 2 ks
- menší chilli paprička 1 ks
- citrónová tráva 1-2 ks
- semínka černuchy seté 3 lžičky
- kari koření 2 lžičky
- Kurkuma 2 lžičky
- kokosové mléko 400 ml
- Voda 500 ml
- menší máslová dýně 1 ks
- větší růžičky květáku 4 ks
- drcená konzervovaná rajčata 200 g
- Citron 1 ks
- jasmínová rýže 200 g
- mořská sůl 3 lžičky
Postup přípravy
- Den předem propláchněte cizrnu a namočte ji. Slijte ji, zalijte 2,5násobným množstvím vody a vařte zhruba 30 minut. Po uvaření je na povrchu tvrdší, ale uvnitř je krásně měkká.
- Mezitím oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli, chilli papričku a citronovou trávu nasekejte nadrobno, dýni nakrájejte na kostky.
- V hrnci rozehřejte olej, osmažte na něm cibuli a jakmile lehce ztmavne, přidejte chilli papričku, citronovou trávu a černuchu a krátce orestujte. Vsypte koření, restujte 1 minutu, aby kurkuma nezhořkla, přidejte dýni, zalijte kokosovým mlékem a 500 ml vody, osolte, přiveďte k varu a vařte 20 minut.
- Rýži propláchněte, zlehka osolte, zalijte dvojnásobným množstvím vody, zahřívejte k varu, snižte teplotu, přiklopte a na mírném stupni vařte 15–20 minut doměkka. Občas promíchejte. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, odstavte a nechte pod pokličkou dojít.
- Květák omyjte, rozdělte na růžičky, vložte je do kokosového mléka a vařte 7 minut. Přidejte rajčata, uvařenou cizrnu, zastříkněte citronem a 5 minut povařte. Podávejte s rýží.