Pečená máslová dýně
Zdroj: Kublanka.cz
Pečená máslová dýně
Zdroj:
Kublanka.cz
Jestli znáte hasselback bramboru, pak vás úprava této dýně vůbec nepřekvapí. Je to skvělý tip, pokud znáte dýňovou polévku snad na všechny způsoby a chcete zkusit něco nového. :)
Postup přípravy
-
Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Máslovou dýni podélně rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Obě poloviny poté zbavte slupky pomocí škrabky na brambory.
-
Půlky dýně ze všech stran důkladně potřete olivovým olejem a řeznou plochou je položte na plech vyložený pečicím papírem.
-
Osolte, opepřete a pečte v předehřáté troubě do okamžiku, kdy dýně začíná mírně měknout, zhruba 15–20 minut. Takto upečenou dýni vyndejte z trouby a nechte ji mírně vychladnout.
-
Mezitím nakrájejte chilli papričky na plátky a spolu s javorovým sirupem, máslem a octem ji dejte do malého kastrůlku. Vařte na mírném ohni za stálého míchání zhruba 6–8 minut nebo do okamžiku, kdy směs začne houstnout. Podle chuti osolte. Udržujte v teple.
-
Zchladlé dýně nakrájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky, které ale nedokrojte. Abyste dýni nepřekrojili, položte si podél dýně například čínské hůlky nebo vařečky.
-
Nakrájené dýně opatrně přendejte zpět na plech vyložený pečicím papírem. Do zářezů vložte bobkové listy a dýně potřete javorovou marinádou.
-
Pečte v předehřáté troubě zhruba dalších 45 minut. V průběhu pečení potírejte dýně každých 10 minut zbylou marinádou.
Pečená máslová dýně 2
Zdroj: Kublanka.cz
Pečená máslová dýně 2
Zdroj:
Kublanka.cz