O tom, kde hranolky vůbec vznikly, se dodnes přou Francie s Belgií. Důležité ale je, že jejich věhlas skutečně doputoval do všech koutů světa. V dnešní době, kdy se snažíme alespoň trochu vrátit k přirozené a zdravé stravě, je mísa plná smažených brambor trochu mimo mísu :) Přesto se své oblíbené pochoutky nemusíte vzdát, jde to totiž i jinak, zdravěji, a přesto neméně chutně.
Můžete zkusit hranolky pečené v troubě – k jejich přípravě stačí jen trochu oleje, můžete je zajímavě okořenit a dochutit a vypečou se parádně dokřupava. Místo průmyslových dochucovadel si k nim připravte třeba jogurtový dip s bylinkami.
Kromě brambor můžete připravit hranolky i z různých dalších druhů zeleniny, hodí se ty tvrdší druhy, jako jsou batáty, dýně, mrkev, řepa, celer, cuketa, lilek nebo pastinák.