Suroviny
- špagetová dýně 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- sůl
- cibule 2 ks
- klobása (grilovací (např. italská salsiccia nebo vinná klobása)) 200 g
- žampiony 6 ks (cca 250 g)
- tymián 1 snítka
- rozmarýn 1 snítka
- šalvěj 1 snítka nebo trochu sušené
- smetana ke šlehání 200 ml
- bílé víno 150 ml
- hladkolistá petržel
- čerstvě namletý pepř
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Inspirujte se novými recepty, které lze vytvořit rychle z dostupných sezónních surovin a tak, aby nezatížily rodinný rozpočet. S Karolínou je zkrátka radost vařit!
Postup přípravy
- Špagetovou dýni rozkrojte na poloviny, vyndejte semínka (schovejte si je, výborně se vylupují a zobou večer u filmu), vnitřek potřete dvěma lžícemi olivového oleje a osolte, zabalte do alobalu a dejte péct rozkrojenou stranou nahoru do trouby na 200 °C. Pečte 45 minut a mezitím si připravte omáčku.
- V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, cibuli nakrájejte na kolečka, opékejte je cca 3 minuty na oleji, pak přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opékejte dalších několik minut, dokud není klobása pěkně opečená. Pak teprve přidejte očištěné žampiony pokrájené na plátky a opékejte několik minut, až se z žampionů vypeče voda a získají zlatavou barvu. Zalijte trochou bílého vína, nechte vyvařit. Zalijte smetanou, nechte pár minut prohřívat, dokud se trochu nezredukuje, a ve chvíli, kdy budete mít správně hustou omáčku, je hotovo.
- Upečenou dýni opatrně vybalte z alobalu. Pokud je správně upečená, půjde vám její dužnina velmi jednoduše vytahovat vidličkou ve formě pěkných provázků – “špaget”. Tyto špagety dávejte rovnou do pánve s omáčkou, ale nijak zuřivě je nevmíchávejte, nechte je tam ve formě hnízd, aby se zbytečně neporušila jejich pěkná struktura. Lehce obojí promícháte jen při nandavání na talíř, při kterém se vám špagety s omáčkou přirozeně promíchají. Na talíři postrouhejte parmazánem a ozdobte lístky čerstvého tymiánu a petrželkou.
- PRIMA TIP: Uvařené půlky dýní použijte, aniž byste odstraňovali slupku a připravenou omáčku či náplň umístěte přímo do nich.