Pečená husa s jablečnou omáčkou
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Pečená husa s jablečnou omáčkou
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Pečená husa patřívala ke stálicím anglických Vánoc, než ji nahradil zámořský krocan. Dnes se znovu vrací, v nejrůznějších úpravách. Tuhle preferuje skvělý kuchař Nigel Slater. Doporučuje také šťávu připravit jako první a nechat ji přes noc rozležet. Poslechli jsme ho.
6 porcí
120 minut
anglická
Postup přípravy
-
Přísady na vývar dejte do hrnce, zalijte 1,5 litru vody a uveďte do varu. Snižte příkon a lehce vařte 45 minut. Vývar pak sceďte a nechte stranou.
-
Máslo rozehřejte v kastrolu, vsypte nakrájenou šalotku, mrkev a celer a chvíli smažte. Až začne zelenina měknout a zlátnout, vlijte víno, nechte minutu vařit a pak zalijte litrem vývaru. Snižte příkon a vařte asi 25 minut. Šťávu nechte vychladnout, ideálně přes noc. Před podáváním ji znovu uveďte do varu.
-
Husu dejte do velkého hlubokého pekáče. Troubu předehřejte na 220 °C. Oloupané brambory rozkrájejte na čtvrtky a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 10 minut, až začnou trochu měknout. Oloupané šalotky odkrojte u kořínku a oddělte jednotlivé lupeny. Šalotky opečte na rozehřátém olivovém oleji v pánvi až zezlátnou.
-
Brambory sceďte a lehce je rozmáčkněte mačkadlem, aby se trochu zploštily. Vymačkejte na ně citronovou šťávu (vymačkaný citron uchovejte) a přikryté e nechte chvíli stát. Vmíchejte k nim nakrájené bylinky, osmaženou šalotku, osolte je, opepřete, a vzniklou směsí naplňte husu.
-
Husu osolte, do pekáče vložte vymačkaný citron, vložte do trouby a pečte asi 20 minut, pak snižte teplotu trouby na 180 °C a husu pečte asi 2 hodiny. Dávejte na ni pozor a pokud příliš rychle hnědne, volně ji zakryjte alobalem. Přebytečné sádlo opatrně odebírejte. Husa by měla být upečená do výrazně zlatohnědé barvy.
-
Zatímco se husa peče, připravte jablečnou omáčku. Nahrubo nakrájená oloupaná jablka dejte do silnostěnného kastrolu, vymačkejte na ně šťávu z citronů, přidejte skořici a hřebíček. Uveďte do varu a pak na mírném stupni vařte, až jablka změknou. Odstraňte skořici a hřebíček a jablka rozmačkejte šťouchadlem na brambory na pyré.
-
Upečenou husu dejte na tác a volně ji zakryjte alobalem. Sádlo z pekáče slijte a uchovejte na jindy. Husu naporcujte a podávejte ji s horkou šťávou a jablkovým pyré.
Pečená husa s jablečnou omáčkou
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Pečená husa s jablečnou omáčkou
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Další recepty pro slavnostní dny najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: