redakce Prima FRESH

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Moje hodnocení
238x

Boloňské špagety nebo chcete-li spaghetti bolognese jsou naprosto dokonalé jídlo, které milují děti i dospělí. Jediné, co k jejich výrobě potřebujete, jsou kvalitní suroviny a trochu trpělivosti, jinak je recept velmi jednoduchý. Italové by sice k této omáčce špagety neservírovali, spíše by použili široké nudle nebo krátké těstoviny, ale my si je klidně dejme se špagetami, jak to máme rádi :)

10 porcí
120 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velkém širokém kastrolu rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou na malé kostičky. Mezitím nastrouhejte očištěnou mrkev nahrubo, řapíkatý celer nakrájejte na velmi drobné kostičky, stejně jako slaninu, a česnek nasekejte nadrobno. Slaninu a zeleninu přidejte k cibuli a restujte společně aspoň 5 minut, až bude zelenina lehce opečená.
  2. Do kastrolu přidejte mleté maso, oddělujte ho od sebe na malé kousky a opékejte dohněda. Když je pěkně opečené, zalijte ho mlékem a nechte ho vyvařit. Poté podlijte vínem a opět nechte vyvařit.
  3. Přidejte lžičku cukru a rajský protlak, zamíchejte a minutu restujte. Poté do hrnce přilijte sekaná rajčata i se šťávou, osolte, opepřete, dochuťte oreganem a přihoďte bobkové listy.
  4. Přiveďte k varu, ztlumte oheň na minimum a s pokličkou pootevřenou na škvírku duste 2–3 hodiny, občas promíchejte. Omáčka zhoustne a ztmavne, pokud by se připalovala, trošku ji podlijte vodou a přendejte na menší hořák.
  5. Servírujte promíchané s uvařenými špagetami a posypané strouhaným parmazánem.
  6. Po vychladnutí můžete zbylou omáčku rozdělit na jednotlivé porce a zamrazit do zásoby.
PRIMA TIPY: Podlití mlékem dodá omáčce lehce krémovou chuť a zbaví ji možné nakyslosti. K podlévání můžete použít víno bílé i červené. Pokud používáte směs mletého masa, mělo by převažovat hovězí, vepřové dodá omáčce šťavnatost, ale stačí ho zhruba třetina. Omáčku je výhodné dělat ve větším množství a část poté zamrazit. V mrazáku tak na vás bude čekat pohotovostní večeře, omáčku stačí přendat do rendlíku, podlít troškou horké vody a na mírném ohni nechat ohřát.

Vyzkoušejte i šikovný recept na boloňskou omáčku z pomalého hrnce. Ragú bolognese využijete i při přípravě klasického receptu na lasagne bolognese.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty