Těstoviny s pečenou dýní, křupavou šalvějí a kozím sýrem

Moje hodnocení
3x

Dokonalá souhra chutí v tomto jídle vás přesvědčí o tom, že podzim není vůbec špatný! Nasládlá máslová dýně pečením krásně zkaramelizuje, křupavé lístky šalvěje dodají příjemnou kořeněnou chuť a výrazný kozí sýr vše korunuje. Těstoviny volte podle vlastních preferencí.

2 porce
60 minut

Suroviny

  • máslová dýně, oloupaná a nakrájená na centimetrové kostičky 1/2 ks
  • šalvěj 16 lístků
  • olivový olej na zakápnutí
  • sušené chilli vločky 1/2 lžičky
  • máslo 60 g
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 citronu
  • sušené těstoviny (nebo 160 g čerstvých těstovin) 200 g
  • pražená dýňová semínka 2 lžíce
  • nadrolený kozí sýr 70 g
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • nastrouhaný parmazán k podávání 2 vrchovaté lžíce

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Rozložte na pečicí plech s nepřilnavým povrchem kostky dýně a osm lístků šalvěje. Zakápněte je olivovým olejem a posypte sušenými chilli vločkami, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě 20–30 minut, dokud dýně nezměkne a nezačne karamelizovat a šalvěj nebude křupavá.
  3. Když je dýně dopečená, přiveďte k varu velký hrnec osolené vody na těstoviny.
  4. Mezitím na pánvi se silným dnem rozehřejte máslo, přidejte citronovou šťávu a zbylé lístky šalvěje. Když se máslo začne zbarvovat, stáhněte pánev z plotny. Přidejte na pánev pečenou dýni (ale ne křupavé lístky šalvěje), smíchejte, dochuťte solí a pepřem a odložte stranou.
  5. Když je osolená voda v hrnci vroucí, vhoďte do ní těstoviny a vařte je dle návodu na obalu.
  6. Těstoviny sceďte, ale nechte si hrnek vody. Nasypte horké těstoviny k dýni a máslu, přisypte dýňová semínka a přilijte trochu slité vody (cca 60 ml). S vervou míchejte na prudkém plameni, dokud pokrm nebude mít krémovou konzistenci a těstoviny nebudou obalené.
  7. Posypte nadrobeným kozím sýrem, křupavými lístky a štědrou porcí strouhaného parmazánu a čerstvě mletého pepře a ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty