Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Moje hodnocení
57x

Období přerostlých cuket dává hospodyňkám zabrat. Jakoby zahrádky explodovaly a člověk má pocit, že stačí snad jen zaspat a cukety se z malých krásek promění v obří palice. Pak přijdou vhod recepty na různé čalamády, nakládané cukety, cuketové placičky nebo nákypy. A právě jeden hodně povedený cukeťák vám přinášíme dnes. Zkuste a uvidíte, že u jednoho plechu nezůstane :)

6 porcí
60 minut

Suroviny

Připravte cuketový nákyp alias cukeťák podle návodného videoreceptu

Postup přípravy

  1. Velkou cuketu podélně rozkrojte a vydlabejte semínka. Nahrubo ji nastrouhejte, nejlépe v robotu, přendejte do velkého cedníku, lehce prosolte a nechte na dřezu vykapat.
  2. Na oleji orestujte cibule nakrájené nahrubo a uzenou krkovici nakrájenou na kostičky. Když bude vše orestované dozlatova, přidejte nasekaný kadeřávek a nechte ho zavadnout. Poté pánev odstavte a směs nechte chladnout.
  3. Ve velké míse prošlehejte vejce se solí, pepřem a oblíbenou směsí bylinkového koření. Přisypte drcené ovesné vločky a hrubou mouku. Přimíchejte nahrubo nastrouhanou mrkev, nastrouhaný čedar, opražená slunečnicová semínka a směs z pánve.
  4. Cuketu důkladně vymačkejte, aby v ní zbylo minimum tekutiny, a přidejte ji do mísy a vše důkladně promíchejte.
  5. Velký pekáč nebo plech s vyššími okraji vymažte olejem a vysypte moukou. Dejte do něj připravenou směs a povrch uhlaďte. Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 40 minut, až bude nákyp propečený a krásně zlatavý. Před podáváním ho nechte asi 10 minut odstát, aby se zpevnil. Skvěle ale chutná i zastudena.
PRIMA TIPY: Místo hrubé mouky můžete použít dětskou krupičku nebo jednoduše použít víc ovesných vloček. Slunečnicová semínka můžete zaměnit za jiné nasekané ořechy – hodí se vlašáky, pekany, kešu nebo mandle. Kadeřávek lze vynechat nebo ho nahraďte mangoldem, špenátem nebo klasickou kapustou.

Inspirujte se také receptem na výborné cuketové placky s jogurtovým dipem podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Vyberte si i z dalších receptů, v kterých originálně zpracujete přebytky cukety

ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty