Suroviny
- velká cuketa cca 1 kg
- sůl
- olej 1 lžíce + na vymazání pekáče
- velké cibule 2 ks
- uzená krkovice 250 g
- kadeřávek, nasekaný 1 velká hrst
- vejce 6 ks
- drcené ovesné vločky 6 vrchovatých lžic
- polohrubá mouka (hrubá mouka) 4–6 vrchovatých lžic + na vysypání pekáče
- mrkev 2 ks
- čedar 100 g
- opražená slunečnicová semínka 2 hrsti
- pepř (čerstvě namletý černý pepř)
- oblíbená směs koření (např. na ryby nebo za´atar)
Postup přípravy
- Velkou cuketu podélně rozkrojte a vydlabejte semínka. Nahrubo ji nastrouhejte, nejlépe v robotu, přendejte do velkého cedníku, lehce prosolte a nechte na dřezu vykapat.
- Na oleji orestujte cibule nakrájené nahrubo a uzenou krkovici nakrájenou na kostičky. Když bude vše orestované dozlatova, přidejte nasekaný kadeřávek a nechte ho zavadnout. Poté pánev odstavte a směs nechte chladnout.
- Ve velké míse prošlehejte vejce se solí, pepřem a oblíbenou směsí bylinkového koření. Přisypte drcené ovesné vločky a hrubou mouku. Přimíchejte nahrubo nastrouhanou mrkev, nastrouhaný čedar, opražená slunečnicová semínka a směs z pánve.
- Cuketu důkladně vymačkejte, aby v ní zbylo minimum tekutiny a přidejte ji do mísy a vše důkladně promíchejte.
- Velký pekáč nebo plech s vyššími okraji vymažte olejem a vysypte moukou. Dejte do něj připravenou směs a povrch uhlaďte. Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 40 minut, až bude nákyp propečený a krásně zlatavý. Před podáváním ho nechte asi 10 minut odstát, aby se zpevnil. Skvěle ale chutná i zastudena.
PRIMA TIPY: Místo hrubé mouky můžete použít dětskou krupičku nebo jednoduše použít víc ovesných vloček. Slunečnicová semínka můžete zaměnit za jiné nasekané ořechy – hodí se vlašáky, pekany, kešu nebo mandle. Kadeřávek lze vynechat nebo ho nahraďte mangoldem, špenátem nebo klasickou kapustou.
Cuketový nákyp na plech s uzeným masem Zdroj: Klára Michalová