Suroviny
- cuketa (velká ) cca 1 kg
- olej 1 lžíce + na vymazání pekáče
- cibule (velké ) 2 ks
- vepřová krkovice (uzená ) 250 g
- kadeřávek (nasekaný) 1 velká hrst
- vejce 6 ks
- ovesné vločky (drcené ) 6 vrchovatých lžic
- hrubá mouka 4–6 vrchovatých lžic + na vysypání pekáče
- mrkev 2 ks
- čedar 100 g
- slunečnicová semínka (opražená ) 2 hrsti
- koření (oblíbená směs koření (např. na ryby nebo za´atar))
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Připravte cuketový nákyp alias cukeťák podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Velkou cuketu podélně rozkrojte a vydlabejte semínka. Nahrubo ji nastrouhejte, nejlépe v robotu, přendejte do velkého cedníku, lehce prosolte a nechte na dřezu vykapat.
- Na oleji orestujte cibule nakrájené nahrubo a uzenou krkovici nakrájenou na kostičky. Když bude vše orestované dozlatova, přidejte nasekaný kadeřávek a nechte ho zavadnout. Poté pánev odstavte a směs nechte chladnout.
- Ve velké míse prošlehejte vejce se solí, pepřem a oblíbenou směsí bylinkového koření. Přisypte drcené ovesné vločky a hrubou mouku. Přimíchejte nahrubo nastrouhanou mrkev, nastrouhaný čedar, opražená slunečnicová semínka a směs z pánve.
- Cuketu důkladně vymačkejte, aby v ní zbylo minimum tekutiny, a přidejte ji do mísy a vše důkladně promíchejte.
- Velký pekáč nebo plech s vyššími okraji vymažte olejem a vysypte moukou. Dejte do něj připravenou směs a povrch uhlaďte. Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 40 minut, až bude nákyp propečený a krásně zlatavý. Před podáváním ho nechte asi 10 minut odstát, aby se zpevnil. Skvěle ale chutná i zastudena.
PRIMA TIPY: Místo hrubé mouky můžete použít dětskou krupičku nebo jednoduše použít víc ovesných vloček. Slunečnicová semínka můžete zaměnit za jiné nasekané ořechy – hodí se vlašáky, pekany, kešu nebo mandle. Kadeřávek lze vynechat nebo ho nahraďte mangoldem, špenátem nebo klasickou kapustou.
Inspirujte se také receptem na výborné cuketové placky s jogurtovým dipem podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vyberte si i z dalších receptů, v kterých originálně zpracujete přebytky cukety
ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou