Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Moje hodnocení
53x

Období přerostlých cuket dává hospodyňkám zabrat. Jakoby zahrádky explodovaly a člověk má pocit, že stačí snad jen zaspat a cukety se z malých krásek promění v obří palice. Pak přijdou vhod recepty na různé čalamády, nakládané cukety, cuketové placičky nebo nákypy. A právě jeden hodně povedený cukeťák vám přinášíme dnes. Zkuste a uvidíte, že u jednoho plechu nezůstane :)

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • velká cuketa cca 1 kg
  • sůl
  • olej 1 lžíce + na vymazání pekáče
  • velké cibule 2 ks
  • uzená krkovice 250 g
  • kadeřávek, nasekaný 1 velká hrst
  • vejce 6 ks
  • drcené ovesné vločky 6 vrchovatých lžic
  • polohrubá mouka (hrubá mouka) 4–6 vrchovatých lžic + na vysypání pekáče
  • mrkev 2 ks
  • čedar 100 g
  • opražená slunečnicová semínka 2 hrsti
  • pepř (čerstvě namletý černý pepř)
  • oblíbená směs koření (např. na ryby nebo za´atar)

Postup přípravy

  1. Velkou cuketu podélně rozkrojte a vydlabejte semínka. Nahrubo ji nastrouhejte, nejlépe v robotu, přendejte do velkého cedníku, lehce prosolte a nechte na dřezu vykapat.
  2. Na oleji orestujte cibule nakrájené nahrubo a uzenou krkovici nakrájenou na kostičky. Když bude vše orestované dozlatova, přidejte nasekaný kadeřávek a nechte ho zavadnout. Poté pánev odstavte a směs nechte chladnout.
  3. Ve velké míse prošlehejte vejce se solí, pepřem a oblíbenou směsí bylinkového koření. Přisypte drcené ovesné vločky a hrubou mouku. Přimíchejte nahrubo nastrouhanou mrkev, nastrouhaný čedar, opražená slunečnicová semínka a směs z pánve.
  4. Cuketu důkladně vymačkejte, aby v ní zbylo minimum tekutiny a přidejte ji do mísy a vše důkladně promíchejte.
  5. Velký pekáč nebo plech s vyššími okraji vymažte olejem a vysypte moukou. Dejte do něj připravenou směs a povrch uhlaďte. Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 40 minut, až bude nákyp propečený a krásně zlatavý. Před podáváním ho nechte asi 10 minut odstát, aby se zpevnil. Skvěle ale chutná i zastudena.

PRIMA TIPY: Místo hrubé mouky můžete použít dětskou krupičku nebo jednoduše použít víc ovesných vloček. Slunečnicová semínka můžete zaměnit za jiné nasekané ořechy – hodí se vlašáky, pekany, kešu nebo mandle. Kadeřávek lze vynechat nebo ho nahraďte mangoldem, špenátem nebo klasickou kapustou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty