Kuře
- celé kuře (naporcované na 8 dílů (nebo 4 stehna)) 1 ks
- levandule 1 lžíce
- rozmarýn 1 lžíce
- tymián 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 50 ml
- sůl
- citronová šťáva 3 lžíce
- med 1 lžíce
- růžové víno 150 ml
Dýně
- máslová dýně 1 kg
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 2 lžíce
- tymián 4 snítky + na ozdobu
- máslo 2 lžíce
- strouhaný parmazán 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Inspirujte se novými recepty, které lze vytvořit rychle z dostupných sezónních surovin a tak, aby nezatížily rodinný rozpočet. S Karolínou je zkrátka radost vařit!
Postup přípravy
- Kousky masa dejte do mísy. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky, česnek nakrájejte na tenké plátky. V míse umíchejte směs oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech utlučených bylinek. Vložte maso a promíchejte se směsí tak, aby jí byly všechny kousky kuřete obalené. Pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat.
- Druhý den rozpalte troubu na 160 °C. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru a přelijte ho zbylou marinádou. Pekáček zakryjte (pokud nemáte poklici, použijte alobal). Neotvírejte a pečte 90 minut nebo podle potřeby doměkka. Pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou, případně podlijte dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě cca 20 minut “na barvu”. Podávejte se šťouchanou dýní s parmazánem a bylinkami.
- Dýni rozkrojte, zbavte semen, oloupejte a nakrájejte na kousky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrolu zahřejte olej, vsypte cibuli i česnek a zpěňte je. Přidejte dýni, orestujte ji, osolte, opepřete a přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte.
- Jakmile začne dýně svrchu měknout a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak 1/2 hrnkem vody, přiklopte a duste doměkka. Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla-li nějaká.
- Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené lístky tymiánu.