Dýňové rizoto s modrým sýrem

Moje hodnocení
2x

Dýňové rizoto, společně s dýňovou polévkou, k podzimnímu počasí tak nějak patří. Zajímavou chuť mu mohou dodat čerstvé brusinky a krásnou vůni zase pořádná dávka bylinek. Nebojte se toho, vyzkoušejte! :)

2 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • máslo 150 g
  • menší bílá nebo žlutá cibule / větší šalotka 1 ks
  • rýže carnaroli nebo arborio 320 g
  • suché bílé víno 200 ml
  • zeleninový vývar 1–1,2 l
  • čerstvý tymián / majoránka 5 snítek
  • sýr Parmigiano Reggiano 100 g
  • modrý sýr (gorgonzola, stilton) 50 g
  • čerstvé brusinky (volitelné) 2 hrsti
  • dýně 400 g
  • sůl

Postup přípravy

  1. Dýni uvařte v trošce vývaru nebo upečte zakápnutou oliváčem na pečicím papíru při 200 °C.
  2. Měkkou dýni rozmixujte tyčovým mixérem a uchovejte na teplém místě. Pokud používáte dýni japonskou – hokkaido, není potřeba ji loupat, ostatní dýně oloupejte.
  3. Sýry nastrouhejte najemno. Schovejte si trochu modrého sýru na ozdobu. V hrnci rozpusťte 50 g másla a dvě lžíce extra panenského olivového oleje. Máslo zajistí delikátní chuť a olej pomůže dosáhnout vyšší teploty při restování cibulky, tím pádem se máslo nepřepálí.
  4. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěňte – pouze do sklovata. Přisypávejte rýži – asi na třikrát, aby se vždy nejdřív spojila s tukem a cibulkou. Pozor, rýži nikdy neproplachujte, škrob v rýži je potřeba na vytvoření krémové konzistence.
  5. Zalijte vínem a chvíli vařte, dokud úplně nevyprchá alkohol. To poznáte tak, že už ho z pokrmu necítíte. Přidejte tymián/majoránku a poté začněte pomalu přidávat vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Pamatujte, že od rizota nesmíte nikdy odejít.
  6. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří, a pokračujte, dokud není rýže téměř na skus. Bude to trvat asi 15–20 minut.
  7. Asi v polovině vaření přidejte brusinky. V rizotu krásně změknou a dodají mu příjemnou nakyslost. Než bude rizoto hotové, přidejte teplé dýňové pyré a promíchejte.
  8. Po této době rizoto odstavte z plotny. Jeho konzistence by měla být spíš tekutější až vodová, přidejte tedy na závěr alespoň sběračku vývaru.
  9. Nyní vhoďte na kostičky nakrájené vychlazené máslo (zbylých 100 g), parmazán, modrý sýr a energicky míchejte, dokud nevznikne krémové rizoto.
  10. Osolte podle potřeby (sůl většinou není ani potřeba), vytáhněte bylinky, které se do pokrmu krásně infuzovaly a předaly tak skvělé aroma.
  11. Nechte 5 minut odpočívat pod pokličkou. Naservírujte na talíř (či do misky) a zespoda mu lehce „dejte na zadek“, aby se rizoto hezky rozprostřelo.
  12. Ozdobte sýrem, bylinkami a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook


Přečtěte si také

Recepty