Suroviny
- dýně Hokkaidó (nakrájená na kostky, nemusí se loupat) 1 kg
- cibule (nakrájená najemno) 2 ks
- olivový olej 4 lžíce
- zeleninový vývar 700 ml
- smetana ke šlehání 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Připravte dýňovou polévku podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli. Až zesklovatí, tak přidejte pokrájenou dýni a opékejte dalších 10 minut.
- Zalijte vývarem a vařte zhruba dalších 15 minut, dokud nebude dýně měkká. Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a ještě pár minut povařte.
- Polévku podávejte posypanou opečenými dýňovými semínky, rozdrobeným feta sýrem, případně drceným chilli.
PRIMA TIP: Pro výraznější chuť můžete přidat do polévky čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče nebo v základu orestujte kousek nastrouhaného zázvoru. Dýně Hokkaido je pro přípravu nejjednodušší, protože se jako jediná nemusí loupat. Můžete ale vyzkoušet i jiné druhy dýní, například máslovou nebo muškátovou.
Vyzkoušejte také delikátní krémovou květákovou polévku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte další recepty s dýní naslano i nasladko
Dýně je velmi univerzální surovina, s kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Od klasické polévky, rizota nebo dýňové omáčky, můžete volně přejít k pečené dýni do salátu, přidat ji do bramborového těsta na knedlíky či noky, případně z ní udělat bramboráky. Inspirujte se výběrem slaných receptů.
Bramboráky s dýní | Univerzální dýňové pyré | Šulánky z dýňovo-bramborového těsta | Rychlé dýňové kari s cizrnou | Dýňové lasagne | Chilli con dýně
Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.
Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny