Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou

Moje hodnocení
1x

Buclatá oranžová dýně se nejčastěji promění v polévku nebo koláč. Upéct si ho alespoň jednou patří k milé podzimní povinnosti. Tenhle kousek můžete směle podávat k odpolední kávě nebo jako narozeninový dort. Náplň tuhne v lednici, pusťte se proto do příprav den předem.

8 porcí
90 minut
americká

Korpus

  • pohankové vločky 200 g

Náplň

  • kešu ořechy 120 g
  • dýně hokkaidó 600 g
  • voda 400 ml + na namočení kešu
  • perníkové koření 1 lžička
  • kokosový tuk 50 g
  • bio zázvorový sirup 4 lžíce
  • limetová šťáva 3 lžíce

K podávání

  • kokosové mléko 400 ml
  • agávový sirup 2 lžíce
  • vlašské ořechy 1 hrst
  • strouhaná limetová kůra

Postup přípravy

  1. Kešu ořechy namočte na 12 hodin do vody. Kokosové mléko vložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
  2. Troubu předehřejte na 150 °C, kokosový tuk rozpusťte. Ořechy a vločky umelte v mixéru najemno, zalijte je tukem a zázvorovým sirupem a promíchejte. Směs přesuňte do dortové formy a vytvarujte ji po celém dně a po stranách, aby vznikl korpus, do kterého lze vlít náplň. Pečte v předehřáté troubě 10 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout.
  3. Dýni nakrájejte na menší kostky, zalijte je v hrnci vodou, přisypte perníkové koření a vařte doměkka, až se voda vyvaří. Kokosový tuk rozpusťte. Dýňové pyré přesuňte do mixéru, přidejte scezené kešu, zázvorový sirup, limetovou šťávu a kokosový tuk a rozmixujte najemno. Dýňový krém vlijte na upečený korpus a uhlaďte ho špachtlí. Formu zakryjte potravinářskou fólií a uložte přes noc do lednice.
  4. Před podáváním vyjměte kokosové mléko z lednice, slijte z něj vodu a tuk vyšlehejte s agávovým sirupem dohladka. Hotový koláč potřete kokosovou šlehačkou a posypte nasekanými vlašskými ořechy. Podle chuti ho můžete ozdobit strouhanou limetovou kůrou nebo čokoládou.

PRIMA TIP: Zázvor ve všech podobách, například i bio zázvorový sirup, koupíte na www.gingerparty.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty