návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou

Hodnoceno: 0x
8 - 10 porcí
do 1,5 hodiny
Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou
Autor: Petr Klíma Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou
Buclatá oranžová dýně se nejčastěji promění v polévku nebo koláč. Upéct si ho alespoň jednou patří k milé podzimní povinnosti. Tenhle kousek můžete směle podávat k odpolední kávě nebo jako narozeninový dort. Náplň tuhne v lednici, pusťte se proto do příprav den předem.

Vyzkoušejte i další originální recepty z dýně:

Suroviny (8 - 10 porcí)

Korpus:

Náplň:

Postup

  1. Kešu ořechy namočte na 12 hodin do vody. Kokosové mléko vložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
  2. Troubu předehřejte na 150 °C, kokosový tuk rozpusťte. Ořechy a vločky umelte v mixéru najemno, zalijte je tukem a zázvorovým sirupem a promíchejte. Směs přesuňte do dortové formy a vytvarujte ji po celém dně a po stranách, aby vznikl korpus, do kterého lze vlít náplň. Pečte v předehřáté troubě 10 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout.
  3. Dýni nakrájejte na menší kostky, zalijte je v hrnci vodou, přisypte perníkové koření a vařte doměkka, až se voda vyvaří. Kokosový tuk rozpusťte. Dýňové pyré přesuňte do mixéru, přidejte scezené kešu, zázvorový sirup, limetovou šťávu a kokosový tuk a rozmixujte najemno. Dýňový krém vlijte na upečený korpus a uhlaďte ho špachtlí. Formu zakryjte potravinářskou fólií a uložte přes noc do lednice.
  4. Před podáváním vyjměte kokosové mléko z lednice, slijte z něj vodu a tuk vyšlehejte s agávovým sirupem dohladka. Hotový koláč potřete kokosovou šlehačkou a posypte nasekanými vlašskými ořechy. Podle chuti ho můžete ozdobit strouhanou limetovou kůrou nebo čokoládou.

PRIMA TIP: Zázvor ve všech podobách, například i bio zázvorový sirup, koupíte na www.gingerparty.cz.

Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou
Autor: Petr Klíma Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou

Zeleninová kuchařka
Petr Klíma

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.