Korpus
- pohankové vločky 200 g
Náplň
- kešu 120 g
- dýně Hokkaidó 600 g
- voda 400 ml + na namočení kešu
- perníkové koření 1 lžička
- tuk (kokosový ) 50 g
- sirup (bio zázvorový sirup) 4 lžíce
- limetková šťáva 3 lžíce
K podávání
- kokosové mléko 400 ml
- sirup z agáve 2 lžíce
- vlašské ořechy 1 hrst
- limetková kůra (strouhaná )
Postup přípravy
- Kešu ořechy namočte na 12 hodin do vody. Kokosové mléko vložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
- Troubu předehřejte na 150 °C, kokosový tuk rozpusťte. Ořechy a vločky umelte v mixéru najemno, zalijte je tukem a zázvorovým sirupem a promíchejte. Směs přesuňte do dortové formy a vytvarujte ji po celém dně a po stranách, aby vznikl korpus, do kterého lze vlít náplň. Pečte v předehřáté troubě 10 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Dýni nakrájejte na menší kostky, zalijte je v hrnci vodou, přisypte perníkové koření a vařte doměkka, až se voda vyvaří. Kokosový tuk rozpusťte. Dýňové pyré přesuňte do mixéru, přidejte scezené kešu, zázvorový sirup, limetovou šťávu a kokosový tuk a rozmixujte najemno. Dýňový krém vlijte na upečený korpus a uhlaďte ho špachtlí. Formu zakryjte potravinářskou fólií a uložte přes noc do lednice.
- Před podáváním vyjměte kokosové mléko z lednice, slijte z něj vodu a tuk vyšlehejte s agávovým sirupem dohladka. Hotový koláč potřete kokosovou šlehačkou a posypte nasekanými vlašskými ořechy. Podle chuti ho můžete ozdobit strouhanou limetovou kůrou nebo čokoládou.
PRIMA TIP: Zázvor ve všech podobách, například i bio zázvorový sirup, koupíte na www.gingerparty.cz.
Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou 2 Zdroj: Petr Klíma