Vepřové medailonky s mrkví na kmíně a květákovým pyré

Moje hodnocení
8x

Vepřové v mrkvi v mnohých z nás nevzbuzuje příjemné vzpomínky, ale ujišťujeme vás, že tahle lahůdka s ním nemá – až na výchozí suroviny – vůbec nic společného. Zlé sny ze školní jídelny zcela vymaže.

4 porce
90 minut

Suroviny

Salát

  • lístky čerstvého špenátu 60 g
  • středně ostrá hořčice 1 lžička
  • bílý vinný ocet 3 lžíce
  • jemný rostlinný olej, např. řepkový 4 lžíce
  • cukr
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Špenát očistěte, opláchněte, osušte, přikryjte navlhčenou utěrkou a dejte do chladu. Promíchejte zálivku z hořčice, octa, 4 lžic vody a oleje a ochuťte ji solí, pepřem a trochou cukru.
  2. Na pyré nalámejte květák na růžičky a košťál nakrájejte na asi 1–2cm kousky. Oloupané mrkve nakrájejte napříč na šikmé řezy. Květák dejte vařit do vroucí osolené vody, vařte ho 10 až 15 minut do změknutí na mírnějším stupni.
  3. Cukr nechte v širokém plochém kastrolu zkaramelizovat bez míchání v pánvičce, opatrně vlijte víno a nechte rozpustit. Vsypte do něj kmín, přidejte 20 g másla a plátky mrkve. Na středním stupni povařte 15 až 20 minut, až mrkev změkne, ale zůstane ještě pevná na skus.
  4. Květák slijte a se zbylým máslem rozmixujte na jemné pyré. Osolte ho podle chuti a vmíchejte jemně nasekanou petrželku.
  5. Osolené a opepřené medailonky opékejte při střední teplotě ze všech stran asi 6 až 8 minut. Špenát promíchejte se zálivkou a na talíře naaranžujte vždy trochu salátu, rozetřete pyré, přidejte mrkev a dva až tři medailonky.

PRIMA TIP: Kromě špenátových lístků můžete na salát použít i polníček nebo rukolu, nakrájený jakýkoliv hlávkový salát případně čerstvé lístky mladých ředkviček – jednotlivě i ve směsi.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty