Suroviny
- květák 550 g
- mrkev 400 g
- drcený kmín 1/2 lžičky
- cukr 1 lžíce
- bílé víno 100 ml
- máslo (změklé ) 70 g
- hladkolistá petržel
- vepřová panenka (medailonky) 12 ks (po 50 g)
- olej 3 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Salát
- listový špenát (lístky čerstvého ) 60 g
- hořčice (středně ostrá ) 1 lžička
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- rostlinný olej (jemný, např. řepkový) 4 lžíce
- cukr
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Špenát očistěte, opláchněte, osušte, přikryjte navlhčenou utěrkou a dejte do chladu. Promíchejte zálivku z hořčice, octa, 4 lžic vody a oleje a ochuťte ji solí, pepřem a trochou cukru.
- Na pyré nalámejte květák na růžičky a košťál nakrájejte na asi 1–2cm kousky. Oloupané mrkve nakrájejte napříč na šikmé řezy. Květák dejte vařit do vroucí osolené vody, vařte ho 10 až 15 minut do změknutí na mírnějším stupni.
- Cukr nechte v širokém plochém kastrolu zkaramelizovat bez míchání v pánvičce, opatrně vlijte víno a nechte rozpustit. Vsypte do něj kmín, přidejte 20 g másla a plátky mrkve. Na středním stupni povařte 15 až 20 minut, až mrkev změkne, ale zůstane ještě pevná na skus.
- Květák slijte a se zbylým máslem rozmixujte na jemné pyré. Osolte ho podle chuti a vmíchejte jemně nasekanou petrželku.
- Osolené a opepřené medailonky opékejte při střední teplotě ze všech stran asi 6 až 8 minut. Špenát promíchejte se zálivkou a na talíře naaranžujte vždy trochu salátu, rozetřete pyré, přidejte mrkev a dva až tři medailonky.
PRIMA TIP: Kromě špenátových lístků můžete na salát použít i polníček nebo rukolu, nakrájený jakýkoliv hlávkový salát případně čerstvé lístky mladých ředkviček – jednotlivě i ve směsi.