Suroviny
- máslová dýně 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- česnek 3 stroužky
- kuřecí vývar 400 ml
- smetana na vaření 250 ml
- světlé pivo 350 ml
- čedar (vyzrálý) 250 g
- tymián (čerstvé lístky)
Postup přípravy
- Dýni rozřízněte napůl a lžící z ní odstraňte semínka. Půlky dýně položte na plech a vnitřek rovnoměrně potřete olivovým olejem. Podle chuti osolte a opepřete. Položte řeznou stranou dolů na plech a pečte při teplotě 200 °C 25-30 minut nebo dokud dýně nejde snadno propíchnout nožem.
- Vydlabejte lžící dýňovou dužinu a zbavte ji slupky. Dýni dejte stranou do mísy.
- V hrnci nebo ve velkém kastrolu na středním ohni rozpusťte máslo, přidejte cibuli a mrkev nakrájené na malé kostičky a restujte několik minut, dokud nezprůsvitní. Přidejte najemno nasekaný česnek a smažte 1 minutu, dokud se nerozvoní.
- Přidejte kuřecí vývar, smetanu, pivo a kousky dýně a za občasného míchání přiveďte k mírnému varu.
- Přeneste polévku do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte ji dohladka (případně použijte výkonný ponorný mixér). Vraťte polévku do hrnce a pokračujte v mírném varu. Jakmile polévka začne bublat, snižte teplotu na minimum a přidejte nastrouhaný sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Podle potřeby přidejte další smetanu, abyste polévku zředili.
- Polévku podle chuti osolte a opepřete a podávejte ji horkou s lístky čerstvého tymiánu.
PRIMA TIP: Inspiraci na tuto polévku jsme našli u našich sousedů v Německu, kde je velmi oblíbená sýrová krémová polévka s pivem. Přidat do ní dýni se ukázalo jako skvělý nápad, oranžová tykev dodá nejen barvu, ale i chuť, a zároveň polévku krásně odlehčí, ta přesto zůstane hřejivá a sytá, jak se na na podzimní sezonu patří.