redakce Prima FRESH

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Moje hodnocení
1x

Krémová dýňová polévka patří mezi nejoblíbenější podzimní klasiky. Její příprava je jednoduchá a rychlá a mají ji rádi dospělí i děti. Její chuť ale může být trochu fádní. Proto se vyplatí vyzkoušet nové a výraznější dochucení, které polévce dodá švih. A až ochutnáte tuto variaci s pivem a sýrem, stane se určitě stálicí na vaší podzimní tabuli.

6 porcí
60 minut
182 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Dýni rozřízněte napůl a lžící z ní odstraňte semínka. Půlky dýně položte na plech a vnitřek rovnoměrně potřete olivovým olejem. Podle chuti osolte a opepřete. Položte řeznou stranou dolů na plech a pečte při teplotě 200 °C 25-30 minut nebo dokud dýně nejde snadno propíchnout nožem.
  2. Vydlabejte lžící dýňovou dužinu a zbavte ji slupky. Dýni dejte stranou do mísy.
  3. V hrnci nebo ve velkém kastrolu na středním ohni rozpusťte máslo, přidejte cibuli a mrkev nakrájené na malé kostičky a restujte několik minut, dokud nezprůsvitní. Přidejte najemno nasekaný česnek a smažte 1 minutu, dokud se nerozvoní.
  4. Přidejte kuřecí vývar, smetanu, pivo a kousky dýně a za občasného míchání přiveďte k mírnému varu.
  5. Přeneste polévku do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte ji dohladka (případně použijte výkonný ponorný mixér). Vraťte polévku do hrnce a pokračujte v mírném varu. Jakmile polévka začne bublat, snižte teplotu na minimum a přidejte nastrouhaný sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Podle potřeby přidejte další smetanu, abyste polévku zředili.
  6. Polévku podle chuti osolte a opepřete a podávejte ji horkou s lístky čerstvého tymiánu.
PRIMA TIP: Inspiraci na tuto polévku jsme našli u našich sousedů v Německu, kde je velmi oblíbená sýrová krémová polévka s pivem. Přidat do ní dýni se ukázalo jako skvělý nápad, oranžová tykev dodá nejen barvu, ale i chuť, a zároveň polévku krásně odlehčí, ta přesto zůstane hřejivá a sytá, jak se na na podzimní sezonu patří.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty