Suroviny
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- velká cibule 1 ks
- mleté maso (pro vegetariánskou verzi lze vynechat) 250 g
- červená paprika 1 ks
- česnek 3 stroužky
- rajský protlak 2 lžíce
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletá kurkuma 1 lžička
- středně ostré curry koření 1 lžíce
- horká voda 500 ml
- krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- dýně hokaido 1/2 ks
- červená čočka 250 g
- květák 1/6 ks
- kokosové mléko 250 ml
- černá toskánská kapusta 4 listy
- sůl
- limetková šťáva (limetová šťáva)
- jasmínová rýže k podávání
- čerstvý koriandr
Postup přípravy
- Na přepuštěném másle orestujte nahrubo nasekanou cibuli dosklovata. Poté přidejte mleté maso (pokud ho používáte) a vařečkou ho rozdělte na malé kousky. Restujte dohněda.
- Poté přidejte papriku nakrájenou na kostky a nasekaný česnek. Po asi dvou minutách restování přidejte rajský protlak, římský kmín, kurkumu a curry koření. Krátce zarestujte, aby se koření rozvonělo a zalijte horkou vodou. Směs rozmíchejte.
- Přidejte sekaná rajčata z plechovky i se šťávou, dýni hokaido zbavenou semínek a nakrájenou na kostičky, přisypte červenou čočku a osolte podle chuti. Vařte 10 minut na mírném ohni a s pokličkou.
- Poté do hrnce přihoďte květák rozdělený na menší růžičky a přilijte kokosové mléko. Vařte dalších 10 minut.
- Poté přihoďte kapustu, zbavenou tuhých košťálů a nakrájenou na kousky a vařte ještě 5 minut.
- Nakonec dochuťte solí a limetovou šťávou. Podávejte posypané čerstvým koriandrem s jasmínovou rýží nebo chlebovými plackami naan.
PRIMA TIPY: Místo toskánské kapusty můžete použít kadeřávek, mangold nebo špenát. A pokud vám curry zbyde, můžete z něj udělat polévku. Stačí přiměřeně naředit horkou vodou na požadovanou konzistenci a polévku jen dosolit.
S Klárou v kuchyni: Indické curry z červené čočky s květákem a dýní Zdroj: Klára Michalová