S Klárou v kuchyni: Indické curry z červené čočky s květákem a dýní

Moje hodnocení
10x

Hřejivé curry je ideální jídlo do podzimních plískanic. Dá se připravit snad ze všech druhů podzimní zeleniny, krémovost mu dodá kokosové mléko a hutnost červená čočka. Jídlo plné chutí a vůní, které je na přípravu opravdu jednoduché, budete s radostí vařit celou zimu.

6 porcí
60 minut
indická

Suroviny

  • přepuštěné máslo 2 lžíce
  • velká cibule 1 ks
  • mleté maso (pro vegetariánskou verzi lze vynechat) 250 g
  • červená paprika 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • rajský protlak 2 lžíce
  • mletý římský kmín 1 lžička
  • mletá kurkuma 1 lžička
  • středně ostré curry koření 1 lžíce
  • horká voda 500 ml
  • krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
  • dýně hokaido 1/2 ks
  • červená čočka 250 g
  • květák 1/6 ks
  • kokosové mléko 250 ml
  • černá toskánská kapusta 4 listy
  • sůl
  • limetková šťáva (limetová šťáva)
  • jasmínová rýže k podávání
  • čerstvý koriandr

Postup přípravy

  1. Na přepuštěném másle orestujte nahrubo nasekanou cibuli dosklovata. Poté přidejte mleté maso (pokud ho používáte) a vařečkou ho rozdělte na malé kousky. Restujte dohněda.
  2. Poté přidejte papriku nakrájenou na kostky a nasekaný česnek. Po asi dvou minutách restování přidejte rajský protlak, římský kmín, kurkumu a curry koření. Krátce zarestujte, aby se koření rozvonělo a zalijte horkou vodou. Směs rozmíchejte.
  3. Přidejte sekaná rajčata z plechovky i se šťávou, dýni hokaido zbavenou semínek a nakrájenou na kostičky, přisypte červenou čočku a osolte podle chuti. Vařte 10 minut na mírném ohni a s pokličkou.
  4. Poté do hrnce přihoďte květák rozdělený na menší růžičky a přilijte kokosové mléko. Vařte dalších 10 minut.
  5. Poté přihoďte kapustu, zbavenou tuhých košťálů a nakrájenou na kousky a vařte ještě 5 minut.
  6. Nakonec dochuťte solí a limetovou šťávou. Podávejte posypané čerstvým koriandrem s jasmínovou rýží nebo chlebovými plackami naan.

PRIMA TIPY: Místo toskánské kapusty můžete použít kadeřávek, mangold nebo špenát. A pokud vám curry zbyde, můžete z něj udělat polévku. Stačí přiměřeně naředit horkou vodou na požadovanou konzistenci a polévku jen dosolit.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty