Těsto:
- hladká mouka 200 g
- mandlová mouka 50 g
- cukr krupice 100 g
- skořice 1 lžička
- vejce 1 ks
- máslo (z lednice) 125 g
Náplň:
- dýně Hokkaidó 750 g
- voda 700 ml
- zakysaná smetana 300 g
- skořice 1 lžička
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- perníkové koření 1 lžička
- vejce 3 ks
- cukr krupice 175 g
- sůl 1 špetka
- škrob 1 lžíce
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte těsto. Všechny suché ingredience dejte do mísy nebo do food processoru, přidejte na menší kousky pokrájené máslo a vypracujte drobenku. Nakonec přidejte vejce.
- Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte 60 minut v lednici odpočívat.
- Dýni vydlabejte, pokrájejte na menší kousky, dejte ji do hrnce, zalijte 700 ml vody a vařte 15 minut doměkka.
- Vodu z dýně slijte a vše dohladka rozmixujte – pak nechte dýni vychladnout. Troubu rozehřejte na 160 °C a koláčovou formu o průměru 24 cm zlehka vymažte máslem.
- Plochu zlehka podsypejte hladkou moukou, těsto vyválejte, opatrně ho natočte na váleček a přeneste těsto do formy.
- Tam ho jemně do formy natlačte – hlavně do boků, a dejte na chvilku zpět do lednice – odřezky z těsta nevyhazujte. Můžete je znovu vyválet třeba do tvarů lístků a ozdobit s nimi koláč.
- Připravte si pyré. Odvažte si 600 g zmiňované dýně, přidejte smetanu, koření, vejce, cukr, sůl a vše dohladka vymíchejte. Nakonec přidejte škrob – důkladně promíchejte, náplň nalijte na připravené těsto a dejte péct do trouby.
- Po 30 minutách zvyšte teplotu trouby na 170 °C, pokud jste si nechali kus těsta a vykrájeli si tvary, tak je opatrně položte na těsto a dejte péct na dalších 30 minut.
- Po upečení nechte koláč vychladnout. Můžete ho podávat jen tak nebo na něj ušlehejte šlehačku.
Na finální ozdobu můžete použít i čerstvé brusinky.