Suroviny
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- pórek 2 ks
- česnek 2 stroužky
- chilli papričky 1 ks
- rozmarýn 1 lžíce
- šalvěj 1 lžíce
- rýže arborio 225 g
- zeleninový vývar 1 litr
- máslová dýně 450 g
- Gruyère 125 g
- smetana 4 lžíce
- sůl
- rozmarýn
- pepř
Postup přípravy
- Rozpalte olej ve velkém kastrolu nebo hluboké pánvi, vhoďte pórek, česnek, chilli, rozmarýn a šalvěj a restujte asi 5 minut do změknutí.
- Vsypte rýži a restujte 1 minutu, až zrnka rýže jakoby lehce zprůsvitní. Mezitím v druhém hrnci ohřejte vývar.
- Do hrnce s rýží vsypte dýni a dobře promíchejte. Zalijte 150 ml horkého vývaru a na mírném plameni míchejte, dokud se vývar nevsákne do rýže. Takto postupně, po sběračkách, přilévejte další vývar, občas zamíchejte a vždy se ujistěte, že je vývar zcela absorbovaný, než vlijete další sběračku. Pokračujte, až bude rýže měkká (na skus), trvá to asi 25 minut.
- Hrnec sejměte z ohně a do rizota vmíchejte 100 g sýra Gruyére a smetanu. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte ještě 5 minut odležet. Dochuťte solí.
- Naservírujte na talíře, posypte zbývajícím sýrem a čertsvě namletým pepřem. Ozdobte snítkami rozmarýnu.