Suroviny
- klobásy salsiccia (čerstvá ) 600 g
- cibule 3 ks
- dýně (pevná, např. obrovská nebo hokkaido) 1,5 kg
- hruška (menší pevné ) 3 ks
- olivový olej 2–3 lžíce
- bílé víno 50 ml
- zeleninový vývar 1,2 litru
- tymián (čerstvý ) 1/2 svazku
- máslo 30 g
- crème fraîche 300 g
- citronová kůra (nastrouhaná z 1/2 bio citronu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Klobásu lehce nařízněte a stáhněte střívko. Z masové náplně vytvarujte kuličky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Z dýně odstraňte semena, oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na kostky velikosti sousta.
- Kuličky masa opečte ze všech stran na olivovém oleji dozlatova a vyjměte z hrnce. Vsypte do něj cibuli, opékejte a až zesklovatí, podlijte ji vínem. Nechte vypařit alkohol, přilijte vývar, vložte dýni a povařte zhruba 10 minut do poloměkka.
- Lístky tymiánu otrhejte a vsypte k dýni. Polévku dochuťte solí a pepřem, povařte do změknutí dýně a vložte do polévky kuličky masa. Zakryjte pokličkou a nechte 5–8 minut odpočinout. Hrušky opláchněte horkou vodou nebo oloupejte, vykrojte jádřinec a dužinu nakrájejte na kousky.
- V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm kostičky hrušek. Crème fraîche smíchejte s citronovou kůrou a dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte s opečenou hruškou a ochuceným crème fraîche.