Najděte si recept
Na co máte chuť?

Dýňová polévka se salsicciou
Variací na dýňovou polévku objevíte nespočet, ale zpravidla se zamlouvají především vegetariánům. Přitom dýně si s masem náramně rozumějí a byla by škoda nedoprovodit je bylinkami a smetanou jako v téhle rychlé polévce, která na talíři září jako slunce.
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- čerstvá klobása salsiccia 600 g
- Cibule 3 ks
- pevná dýně, např. obrovská nebo hokkaido 1,5 kg
- menší pevné hrušky 3 ks
- Olivový olej 2–3 lžíce
- bílé vino 50 ml
- zeleninový vývar 1,2 litru
- čerstvý tymián 1/2 svazku
- Máslo 30 g
- créme fraiche 300 g
- nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Klobásu lehce nařízněte a stáhněte střívko. Z masové náplně vytvarujte kuličky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Z dýně odstraňte semena, oloupejte slupku a dužinu nakrájejte na kostky velikosti sousta.
- Kuličky masa opečte ze všech stran na olivovém oleji dozlatova a vyjměte z hrnce. Vsypte do něj cibuli, opékejte a až zesklovatí, podlijte ji vínem. Nechte vypařit alkohol, přilijte vývar, vložte dýni a povařte zhruba 10 minut do poloměkka.
- Lístky tymiánu otrhejte a vsypte k dýni. Polévku dochuťte solí a pepřem, povařte do změknutí dýně a vložte do polévky kuličky masa. Zakryjte pokličkou a nechte 5–8 minut odpočinout. Hrušky opláchněte horkou vodou nebo oloupejte, vykrojte jádřinec a dužinu nakrájejte na kousky.
- V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm kostičky hrušek. Crème fraîche smíchejte s citronovou kůrou a dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte s opečenou hruškou a ochuceným crème fraîche.
Dokonalá dýně
Anna Walzová
Dýně získává stále větší oblibu i v našich zeměpisných šířkách, ale dýňová polévka nebo pečená dýně ve směsi zeleniny už začíná nudit. Naštěstí přichází Anna Walzová se svojí kuchařkou Dokonalá dýně, ve které představuje zajímavé recepty z této oranžové krásky na celý rok. Můžete z ní upéct chleba nebo dezert, připravit mnohachodový oběd i si odpočinout při kávě. S dýní nuda rozhodně nehrozí.
Vydalo nakladatelství Esence.