Kvásek
- droždí 20 g
- voda (teplá ) 50 ml
- cukr 1 lžička
- hladká mouka 1 lžíce
Náplň
- ricotta 400 g
- citronová kůra (nastrouhaná) 1/2 lžičky
- citronová šťáva 1/2–1 lžička
- cukr (podle chuti)
Postup přípravy
- Dýni oloupejte, pokrájejte na větší kostičky, zalijte vodou a povařte doměkka. Poté vše rozmixujte a nechte vychladnout.
- Do misky rozdrobte droždí, posypte cukrem a promíchejte. Přilijte teplou vodu, přisypte mouku, lžící vše znovu promíchejte a nechte na lince 10–15 minut stát než kvásek vzejde.
- Do větší mísy nasypte mouku, přidejte sůl, cukr, vzešlý kvásek, rozmixovanou dýni a olej a vařečkou nebo v robotu zpracujte v těsto (doporučuji na začátku přidat pouze 550 g mouky a podle potřeby přisypat).
- Mísu s těstem přikryjte a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (trvá to 1–1,5h).
- Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte na části (podle velikosti to vychází na 10–14 buchet). Poté každou část těsta lehce propracujte rukama, vytvořte placku, doprostřed dejte náplň a poté spojte konce a buchtu zakulaťte.
- Buchty skládejte do pekáče vymazaného olejem, ponechávejte menší rozestupy. Pekáč s buchtami přikryjte a nechte kynout ještě půl hodinky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nakynuté buchty potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka nebo jako já – lehce olejem.
- Dejte péct do trouby na přibližně 20–25 minut. Po upečení buchty nechte vychladnout.