Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
Křupavá vrstva ze sušenek a navrch pořádná vrstva jemné krémové náplně – to je klasický newyorský cheesecake, který si podmanil celý svět. Díky tomu, že je pečený, dobře drží tvar, a hodí se i na zahradní slavnost nebo piknik.
do 1,5 hodiny
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
- grahamové nebo máslové sušenky 150–250 g
- máslo 70–120 g
- plnotučný čerstvý smetanový sýr (nejlépe Philadelphia) 600 g
- zakysaná smetana 200 ml
- cukr moučka 250 g
- citronová šťáva 1 a 1/2 lžičky
- najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
- vanilkový extrakt 1 a 1/2 lžičky
- velká vejce 3 ks
- žloutek 1 ks
Krém:
- zakysaná smetana nebo crème fraîche 250 ml
- cukr moučka 1 lžíce
- citronová šťáva 2 lžičky
- čerstvé ovoce k podávání (nemusí být)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Sušenky nasypte do sáčku, rozdrťte je válečkem na drobky a smíchejte s rozpuštěným máslem. Můžete také sušenky rozmixovat několika rychlými pulzy v mixéru, přidejte k nim povolené máslo, krátce promixujte, až se začnou tvořit hrudky.
- Rozevírací dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem, můžete ještě vyložit pečicím papírem. Sušenkovou hmotu rovnoměrně upěchujte dnem skleničky na dně formy a částečně i po stranách vytvořte boky.
- Korpus dejte do chladničky a nechte ho tam odležet, než připravíte náplň. Korpus můžete i předpéct, stačí 10 minut při 180 °C, bude křupavější. Poté korpus vyjměte a troubu ztlumte na 160 °C.
- Do velké mísy dejte čerstvý sýr. Po částech k němu zamíchejte zakysanou smetanu, moučkový cukr, citronovou šťávu a kůru a vanilkový extrakt. Do hladké hmoty po jednom zašlehejte vejce a žloutek.
- Náplň vlijte na korpus a nechte 5 minut stát, aby se náplň usadila a zmizely bublinky vzduchu. Pečte 25–30 minut. Přestaňte péct o chvíli dříve, než je obvyklé; pokud byste čekali, až koláč celý ztuhne, tak by se přepekl a popraskal. Pečení ukončete ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy uvidíte, že se náplň chvěje podobně jako želé.
- Vychladlý koláč zakryjte alobalem a dejte do druhého dne odpočívat do lednice.
- Zakysanou smetanu utřete s moučkovým cukrem a citronovou šťávou a směs vychlaďte.
- Cheesecake vyjměte z formy, potřete vychlazeným krémem a podávejte, můžete dozdobit libovolným ovocem.