Konopný tabouleh s pečenou dýní a nakládanými citrony

Moje hodnocení
2x

Exploze barev, zdraví a chutí. Sytá pečená dýně, šťavnaté sušené brusinky a pikantní citrony dodají salátu z čerstvé petrželky podzimní švih a středoevropský ráz. Že jde o spojenectví výhodné pro všechny strany, zjistíte záhy. Nevšední salát můžete podávat jako samostatný chod nebo přílohu k masu či luštěninám.

2 porce
60 minut

Suroviny

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni nakrájejte na kostky, máslovou nejprve oloupejte, a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a přidejte k dýni. Zakápněte olejem a pečte v předehřáté troubě doměkka 30–40 minut.
  2. Naložený citron nakrájejte na tenké proužky, bylinky nasekejte nadrobno.
  3. Opečenou zeleninu přesuňte do mísy, přidejte citron, konopná semínka, brusinky a bylinky. Promíchejte a podle chuti zakápněte olejem.
PRIMA TIP: Naložené citrony koupíte v prodejnách s orientálními potravinami, ale zvládnete je připravit i doma. Chemicky neošetřené citrony pořádně omyjte, i se slupkou nakrájejte na čtvrtiny a prosypejte solí s cukrem v poměru 2:1. Uzavřete do sklenice a nechte týden stát při pokojové teplotě. Po týdnu sklenici otevřete a citrony co nejvíc zmáčkněte, aby pustily šťávu a byly v ní celé ponořené. Případně přilijte trochu citronové šťávy navíc. Takto nechte stát alespoň měsíc. Potom opláchněte jednotlivé dílky citronu od soli a vyhoďte dužinu i vnitřní bílou část pod slupkou. Žlutou očištěnou slupku použijte na vaření nebo skladujte v lednici v uzavřené sklenici.

Vyzkoušejte i další zajímavé recepty s dýní

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jezte konopí!

Kateřina Bednářová, František Švejda Jezte konopí!

Věděli jste, že buňky v těle využívají ke komunikaci tzv. endokanabinoidní systém, který signalizuje (ne)zdravé fungování jednotlivých orgánů a jejich souhru? A právě tento systém harmonizují konopné produkty. Mýty spojené s konopím, jeho historii, používání, vliv na zdraví i chutnou úpravu představuje Kateřina Bednářové ve své kuchařce věnované této zázračné rostlině. Konopné produkty zařazuje do všech složek jídelníčku, najdete zde snídaně, po kterých dostanete hlad až při obědě, fit svačiny, hlavní jídla, dezerty i lehké večeře. Většina pokrmů je vegetariánských, maso zde má samostatnou kapitolu. Autorka dbá na zdravý životní styl, a proto jsou recepty nutričně vyváženě z dostupných surovin s etickým původem. Perfektní kniha pro všechny, kteří chtějí jíst lépe, zdravěji, a přesto nápaditě a chutně.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty