Suroviny
- dýně (hokaido nebo máslová) 600 g
- červená cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- nakládaný citron ½–1 ks
- hladkolistá petržel 2 velké hrsti
- máta (lístky) 1 malá hrst
- konopné semínko 80 g
- sušené brusinky 1 lžíce
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni nakrájejte na kostky, máslovou nejprve oloupejte, a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a přidejte k dýni. Zakápněte olejem a pečte v předehřáté troubě doměkka 30–40 minut.
- Naložený citron nakrájejte na tenké proužky, bylinky nasekejte nadrobno.
- Opečenou zeleninu přesuňte do mísy, přidejte citron, konopná semínka, brusinky a bylinky. Promíchejte a podle chuti zakápněte olejem.
PRIMA TIP: Naložené citrony koupíte v prodejnách s orientálními potravinami, ale zvládnete je připravit i doma. Chemicky neošetřené citrony pořádně omyjte, i se slupkou nakrájejte na čtvrtiny a prosypejte solí s cukrem v poměru 2:1. Uzavřete do sklenice a nechte týden stát při pokojové teplotě. Po týdnu sklenici otevřete a citrony co nejvíc zmáčkněte, aby pustily šťávu a byly v ní celé ponořené. Případně přilijte trochu citronové šťávy navíc. Takto nechte stát alespoň měsíc. Potom opláchněte jednotlivé dílky citronu od soli a vyhoďte dužinu i vnitřní bílou část pod slupkou. Žlutou očištěnou slupku použijte na vaření nebo skladujte v lednici v uzavřené sklenici.
Vyzkoušejte i další zajímavé recepty s dýní