Suroviny
- dýně Hokkaidó 1/2 ks
- česnek 5 stroužků
- ricotta 140 g
- plnotučné mléko 100 g
- bílá cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- rýže arborio 200 g
- bílé víno (suché) 0,5 dl
- zeleninový vývar 750 ml
- parmazán 50 g
- dýňová semínka (k podávání)
- pistácie (nasekané, k podávání)
- meduňka (lístky, k podávání)
- dýňový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Dýni omyjte a nakrájejte na větší kousky, dejte ji do zapékací mísy.
- Česnek zbavte slupky a také dejte do zapékací mísy.
- Pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a dejte na 20 minut péct do trouby.
- Ohřejte v rendlíku vývar.
- Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte 2. lžíci olivového oleje, cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji nadrobno.
- Cibuli orestujte a přidejte rýži, kterou také lehce orestujte.
- Nyní přilijte víno a nechte odpařit.
- Ztlumte plamen na střední vyšší (já mám na indukci 9 stupňů a na rizoto volím stupeň 6 či 7).
- Teď je čas na vývar, přilijte ho do pánve ale pouze tolik, aby byla rýže ponořená a vždy, jak se odpaří, přilijte další vývar, takto postupujte až do chvíle než je rýže na skus.
- Upečenou dýni rozmixujte dohladka spolu s ricottou a mlékem.
- Dýňové pyré přidejte uvařené rýže.
- Přidejte najemno nastrouhaný sýr, promíchejte a podle chuti dosolte a dopepřete.
- Rizoto by mělo být tekutější, na talíří by se mělo takzvaně rozlít.
- Na talíři rizoto ozdobte semínky, pistáciemi, dýňovým olejem a meduňkou.