Kateřina Saint Germain

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Moje hodnocení
465x

Milujete palačinky? Sice umí být celkem kalorická bomba, ale na druhou stranu, někdy si přece musíme trochu dopřát. Dochutit je můžete domácí marmeládou, ovocným rozvarem, citronovou šťávou a cukrem nebo třeba oříškovým máslem!

15 porcí
30 minut
česká

Suroviny

Jak připravit dokonalé palačinky? Tenké, s křupavými okraji, které jsou vypečené krásně dozlatova? Základem je perfektně hladké těsto, které má správnou hustotu. Příliš husté těsto by se po pánvi rovnoměrně nerozlilo, příliš řídké těstíčko zase způsobí, že se palačinka bude trhat.

Vejce a mléko by mělo mít pokojovou teplotu, vyndejte ho z lednice minimálně půl hodiny předem. Mouku prosijte přes jemné síto, aby se v těstíčku netvořily hrudky.

Neméně důležitý je výběr správné pánve. Možná vás to překvapí, ale ty nejlepší palačinky připravít na nerezové pánvi. Její povrch je totiž dokonale hladký a díky tomu se po něm palačinkové těsto rovnoměrně rozteče. Nerez také vede rovnoměrně teplo a díky tomu bude palačinka oplývat křupavými okraji. Pánev je potřeba dostatečně rozpálit, poté do ní nalít lžíci oleje a nechat ji lehce vypálit, až se z pánve začne kouřit. Poté olej vytřete papírovou utěrkou. Tím v podstatě v nerezové pánvi vytvožíte nepřilnavou vrstvu a palačinky můžete připravovat i bez tuku. Pro lepší chuť ale můžete do pánve přidat před každou palačinkou malinky kousek másla, nebo ještě lépe přepuštěného másla, které se nepřepaluje, ale palačinkám dodá příjemnou máslovou chuť a vůni.

Postup přípravy

  1. Nejdřív v míse smíchejte všechy ingredience na těsto. Pokud budete míchat ručně, doporučujeme smíchat nejdřív suché a tekuté ingredience zvlášť. Jinak použijte klidně robot s metličkami nebo mixér. Jde o hlavně o vytvoření co nejhladšího těsta.
  2. Na středně rozpálenou pánev pak nalijte trošku oleje a rozetřete ho mašlovačkou.
  3. Těsto nalijte na pánev a krouživými pohyby ho rovnoměrně rozprostřete. Dávkování těsta samozřejmě musíte přizpůsobit velikosti pánve a naběračky. Snažte se vždycky dělat palačinky co nejtenčí.
  4. Trvá asi jednu až dvě palačinky, než se pánev rozpálí na ideální teplotu. Pak už to jde samo a olej na pánev už není potřeba. Pokud teda používáte nepřilnavou pánev. Každopádně první palačinka se nikdy nepovede, takže se na začátku určitě netrapte, kdyby se něco nedařilo.
  5. Palačinky jsou hotové dost rychle, takže doporučujeme neodcházet a pořád na ně koukat. Většinou stačí tak půl minuta z každé strany, ale záleží na tloušťce těsta samozřejmě. Sledujte hlavně barvu palačinek, ať se nepřipálí.
  6. Hotové palačinky servírujte podle chuti s domácí marmeládou nebo dalšími ingrediencemi.
  7. Pokud se rozhodnete pro omáčku z mraženého nebo čerstvého ovoce, stačí ho dát do kastrůlku, lehce podlít vodou a přidat cukr podle chuti. Pak nechte provařit, dokud se ovoce nerozvaří na omáčku a do požadované konzistence. Vyzkoušet můžete například domácí omáčku z malin a ostružin.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Saint Germain

My Cooking Diary Kateřina Saint Germain

Když se Kateřina Lustigová alias Kačí odstěhovala v 19 letech od rodičů se svým přítelem Adamem do vlastní domácnosti, začala se učit vařit a své pokusy a pokroky dokumentovala na Facebooku. Postupem doby přidala blog My Cooking Diary a nejoblíbenější recepty shrnula ve své první stejnojmenné kuchařce. Navazuje na ní svou druhou knihou, ve které představuje stovku vyzkoušených a jednoduchých receptů na každý den, od snídaně po večeři. Převládají jídla vegetariánská, ale na své si přijdou i milovníci masa a tradiční české kuchyně, i když inspirace ze zahraničních cest se do mnoha z nich také vloudila.

www.mycookingdiary.cz


Přečtěte si také

Recepty